Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

crucifixion
© Creative Commons
Kulttuuri - Uskonto

Miksi pääsiäisen ajankohta vaihtelee?

Vaikka pääsiäistä vietetään eri vuosina eri aikaan, sen ajankohta ei suinkaan ole sattumanvarainen.

Jeesus kuoli juutalaisten pääsiäisen aikaan. Juutalaiset viettävät pääsiäistä Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi, ja se on vuoden juhlista tärkein. Kristillisen kirkon pääsiäinen juontaa juurensa juutalaisten pääsiäisjuhlasta, mutta jo alkukirkon aikaan pääsiäisen ajankohdasta vallitsi erimielisyyttä.

Pääsiäinen täydenkuun jälkeen

Jotkin kristilliset seurakunnat viettivät pääsiäistä aina samana vuoden päivänä, mutta päivämäärä osui harvoin sunnuntaille, jota useimmat kristityt kuitenkin halusivat juhlistaa ylösnousemuksen päivänä.

Suurin osa varhaisista kristityistä alkoikin viettää pääsiäistä ensimmäisenä sunnuntaina kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeen.

Ajankohdasta päätettiin vuonna 325

Pääsiäispäivän sovittaminen sunnuntaille vakiintui lopullisesti vuonna 325 Nikean kirkolliskokouksessa, jossa pääsiäisen ajankohdasta päätettiin.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee siis sen mukaan, milloin on kevätpäiväntasauksen jälkeen täysikuu. Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen.

Pääsiäispäivää voidaan viettää aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota