crucifixion
© Creative Commons

Miksi pääsiäisen ajankohta vaihtelee?

Vaikka pääsiäistä vietetään eri vuosina eri aikaan, sen ajankohta ei suinkaan ole sattumanvarainen.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Jeesus kuoli juutalaisten pääsiäisen aikaan. Juutalaiset viettävät pääsiäistä Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi, ja se on vuoden juhlista tärkein. Kristillisen kirkon pääsiäinen juontaa juurensa juutalaisten pääsiäisjuhlasta, mutta jo alkukirkon aikaan pääsiäisen ajankohdasta vallitsi erimielisyyttä.

Pääsiäinen täydenkuun jälkeen

Jotkin kristilliset seurakunnat viettivät pääsiäistä aina samana vuoden päivänä, mutta päivämäärä osui harvoin sunnuntaille, jota useimmat kristityt kuitenkin halusivat juhlistaa ylösnousemuksen päivänä.

Suurin osa varhaisista kristityistä alkoikin viettää pääsiäistä ensimmäisenä sunnuntaina kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeen.

Ajankohdasta päätettiin vuonna 325

Pääsiäispäivän sovittaminen sunnuntaille vakiintui lopullisesti vuonna 325 Nikean kirkolliskokouksessa, jossa pääsiäisen ajankohdasta päätettiin.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee siis sen mukaan, milloin on kevätpäiväntasauksen jälkeen täysikuu. Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen.

Pääsiäispäivää voidaan viettää aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.

Milloin pääsiäistä vietetään?

Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen. Tässä ovat lähivuosien pääsiäispäivän ajankohdat:

2018: 1. huhtikuuta

2019: 21. huhtikuuta

2020: 12. huhtikuuta

2021: 4. huhtikuuta

2022: 17. huhtikuuta

Viisastu pääsiäislomalla

Haluatko syventyä universumin mysteereihin, tutkia kehon sykkiviä soluja ja hämmästellä insinöörien uusimpia keksintöjä? Tilaamalla Tieteen Kuvalehden saat uutisia tieteen maailmasta suoraan postilaatikkoosi. 

Juuri nyt voit saada 2 numeroa Tieteen Kuvalehteä ja Vinyl Tech -Bluetooth-kuulokkeet vain 8,90 eurolla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: