Ovatko dervissit muslimeja?

Dervissit kuuluvat suufilaiseen mystikkoliikkeeseen. He ovat muslimeja ja pyrkivät lähestymään jumalaa muun muassa tanssin kautta.

Dancing dervish

Suufilaisuus on islamilainen mystikkoliike, jonka piirteitä ovat henkilökohtaisen uskonnollisen kokemuksen korostaminen, maallistumisen vastustaminen ja askeettisuus. Suufilaisuutta esiintyy sekä sunni- että šiiamuslimien keskuudessa.

Suufi-nimityksen taustalla uskotaan olevan villaa tarkoittava arabian sana ’suf’. Se on ehkä viitannut varhaisten suufilaisten villakaapuihin, joilla he korostivat vaatimattomuuttaan.

Suufilaiset pyrkivät lähestymään jumalaa runouden, musiikin, mietiskelyn, paaston ja muun muassa tanssin avulla savutettujen ekstaattisten kokemusten kautta. Osa suufilaisista elää luostareissa ja kiertää kerjäämässä. Näistä kerjäläismunkeista käytetään nimitystä dervissi. Heihin liitetään myös pyörivä tanssi, joka on yksi heidän ekstaasitekniikoistaan.

Suufilaisuus kehittyi 700-luvulla nykyisen Irakin eteläosissa, mistä se levisi islamilaiseen maailmaan. Se on suhteellisen pieni suuntaus. Valtasuuntauksia edustavat muslimit ovat ajoittain suhtautuneet suufilaisuuteen torjuvasti; jotkut ovat jopa tuominneet sen harhaopiksi.