Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dancing dervish
Kulttuuri - Uskonto

Ovatko dervissit muslimeja?

Dervissit kuuluvat suufilaiseen mystikkoliikkeeseen. He ovat muslimeja ja pyrkivät lähestymään jumalaa muun muassa tanssin kautta.

Suufilaisuus on islamilainen mystikkoliike, jonka piirteitä ovat henkilökohtaisen uskonnollisen kokemuksen korostaminen, maallistumisen vastustaminen ja askeettisuus. Suufilaisuutta esiintyy sekä sunni- että šiiamuslimien keskuudessa.

Suufi-nimityksen taustalla uskotaan olevan villaa tarkoittava arabian sana ’suf’. Se on ehkä viitannut varhaisten suufilaisten villakaapuihin, joilla he korostivat vaatimattomuuttaan.

Suufilaiset pyrkivät lähestymään jumalaa runouden, musiikin, mietiskelyn, paaston ja muun muassa tanssin avulla savutettujen ekstaattisten kokemusten kautta. Osa suufilaisista elää luostareissa ja kiertää kerjäämässä. Näistä kerjäläismunkeista käytetään nimitystä dervissi. Heihin liitetään myös pyörivä tanssi, joka on yksi heidän ekstaasitekniikoistaan.

Suufilaisuus kehittyi 700-luvulla nykyisen Irakin eteläosissa, mistä se levisi islamilaiseen maailmaan. Se on suhteellisen pieni suuntaus. Valtasuuntauksia edustavat muslimit ovat ajoittain suhtautuneet suufilaisuuteen torjuvasti; jotkut ovat jopa tuominneet sen harhaopiksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota