Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naisten kasvomerkki kertoo hedelmällisyydestä

Intialaisille naisille on toisinaan maalattu otsalle punainen piste. Mikä merkitys sillä on?

Shutterstock

Hindunaisen otsalla kulmakarvojen välissä olevaa punaista merkkiä kutsutaan bindiksi. Sana juontuu sanskriitin sanasta bindu, joka tarkoittaa pistettä tai kohtaa. Merkkiä sanotaan toisinaan myös kumkumiksi tai tilakiksi. Perinteisesti se on tehty sinooperinpunaisella eli elohopeasulfidista koostuvalla väriaineella, jota saadaan sekoittamalla elohopeaa ja rikkiä. Hindualkemistit pitivät elohopeaa miespuolisen Shiva-jumalan siemenenä, kun taas rikki oli naiselllinen alkuaine.

Bindi-merkki symboloi hedelmällisyyttä ja avioliittoa, minkä vuoksi sitä kantavat naimattomat ja naimisissa olevat naiset mutteivät lesket, joiden on luovuttava surun merkiksi bindin lisäksi myös kaikista koruista ja ehostuksesta. Merkki yhdistetään myös Shivan puolisoon, Parvatiin. Siksi sen katsotaan kuvaavaan feminiinistä energiaa ja avioliiton antamaa suojaa. Bindi-perinteellä lienee juurensa veda-uskonnossa, joka edelsi hindulaisuutta. Uskonto tuli Pohjois-Intiaan arjalaisten valloittajakansojen mukana 3500 vuotta sitten.

Arjalaiskulttuurissa sulhanen painoi omalla verellään pisteen morsiamen otsalle avioliiton merkiksi. Sekä hindunaiset että -miehet voivat kantaa otsallaan merkkejä, jotka kuvastavat heidän suhdettaan johonkin jumalaan. Esimerkiksi oranssi U-merkki viittaa Vishnun palvontaan. Nykyään otsalla voidaan käyttää myös jalo- tai korukiveä.

Lue myös:

Dancing dervish
Uskonto

Ovatko dervissit muslimeja?

0 minuuttia
Uskonto

Baabelin tornin esikuva oli zikkurat

0 minuuttia
Uskonto

Huonon tai hyvän onnen luku

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota