Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Daavidin tähti, risti ja puolikuu. Juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin symbolit veistoksina.
© Shutterstock
Kulttuuri - Uskonto

Kuvakielto perustuu pyhiin kirjoituksiin

Miksi juutalaisuus ja islaminusko eivät salli uskonnollisia hahmoja esittäviä kuvia?

Sekä juutalaisten että muslimien vanhoissa pyhissä teksteissä on uskonnollisia kuvia koskevia varoituksia ja kieltoja. Niistä ensimmäisenä pidetään Toisen Mooseksen kirjan 20. luvun käskyä: ”Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla.” Mooseksen kirjat on koottu 200 eaa. ja 300 jaa. välisenä aikana. Sen sijaan Koraani on kirjoitettu muistiin 600-luvulla. Islamin kuvakielto perustuu muun muassa Pöydän suuran 90. jakeeseen: ”Uskovaiset! Viini, maisir-peli, uhrikivet ja arpanuolet ovat inhotus ja Saatanan työtä. Välttäkää siis niitä, jotta menestyisitte.” Kohdan tulkitaan kehottavan muslimeja välttämään niin päihteitä, uhkapeliä kuin kuvainpalvontaakin. Koraanissa kielletään epäjumalankuvien tekeminen, mutta islamin harjoittamiselle tärkeä perimätieto profeetta Muhammedin esikuvallisesta elämästä kieltää myös elävien olentojen kuvaamisen, sillä jäljitellessään elävää olentoa ihmisen katsotaan asettavan itsensä Jumalan asemaan. Islamilaisessa maailmassa on silti vanhastaan tehty myös esittävää kuvataidetta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota