Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Silmä katse ylösnostettuna
© Shutterstock
Kulttuuri - Uskonto

Kielilläpuhuminen

Millaisesta ilmiöstä kielilläpuhumisessa on kysymys? Miten puhe eroaa tavallisesta kielestä?

Glossolalia eli kielilläpuhuminen liittyy yleensä voimakkaaseen hurmostilaan. Usein tilanteet, joissa kielilläpuhumista esiintyy, ovat luonteeltaan uskonnollisia. Glossolaliasta on mainintoja mm. Uudessa testamentissa Apostolien teoissa. Uskonnollisissa yhteyksissä esiintyvää kielilläpuhumista pidetään yleensä kristillisissä yhteisöissä, kuten helluntailiikkeen piirissä, Jumalan antamana kykynä eli ns. armolahjana. Kielilläpuhumista on tutkittu sekä kielellisenä että psykologisena ilmiönä. Hurmostilaan joutuneen ihmisen tuottama puhe poikkeaa niin rakenteeltaan kuin äänneasultaankin tavallisesta puhekielestä. Puhujalle tuntemattomista, merkityksettömistä äännekokonaisuuksista koostuvan ”kielen” erikoispiirteisiin kuuluvat sanojen katkonaisuus ja äänteiden epäselvä ääntäminen ja/tai osittainen ääntämättä jättäminen. Kielilläpuhuja tuottaa äänteitä pakonomaisesti. Toisin sanoen hänen puhe-elimensä toimivat hallitsemattomasti. Tällainen ”automaattipuhe”, jossa ei ole järjen hiventä, voi vaikuttaa ulkopuolisesta kuulijasta jopa pelottavalta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota