Jeesuksen hauta avattiin ensi kertaa yli 450 vuoteen

Arkeologit rikkoivat Jerusalemissa sijaitsevan Jeesuksen haudan sinetin ja löysivät kammion, joka oli paremmassa kunnossa kuin mitä he osasivat odottaakaan.

Jesus grav TOP

Kristikunnan pyhin paikka sai vieraita tiedemaailmasta.

Arkeologinen asiantuntijaryhmä on poistanut marmoripaaden Jeesuksen kalliohautana pidetyn paikan päältä.

Paaden ja sen alla olleen paksun täyteaineskerroksen alta löytyi toinen, ristillä koristeltu marmoripaasi – todennäköisesti ristiretkien aikainen – ja sen alta kalliohaudan alkuperäinen hautausalusta.

”Olen aivan äimänä”, sanoo arkeologi Fredrik Hiebert, joka osallistui kaivauksiin National Geographic Societyn edustajana.

Hautaluola on yhä vanhalla paikallaan

Useimmat tutkijat olettivat alkuperäisen kalliohaudan hukkuneen Konstantinus Suuren rakennuttaessa haudan päälle Pyhän haudan kirkon 300-luvulla.

Asiasta ei kuitenkaan ollut varmuutta, koska itse hautapaikkaa peittänyttä marmorilaattaa ei ollut liikutettu sitten vuoden 1555.

Ateenan kansallisen teknillisen korkeakoulun asiantuntijat saivat kuitenkin luvan avata hautapaikan hautamuistomerkin restaurointitöiden yhteydessä ja tutkia sitä 60 tunnin ajan.

Jeesuksen haudan ympärille Pyhän haudan kirkon sisälle on rakennettu niin kutsuttu edikula.

Maatutkan avulla tutkijat havaitsivat, että kalliohaudan varsinaiset seinämät yltävät marmoriverhoilun takana pari metriä hautausalustan ylä- ja alapuolelle.

Jeesuksen etsintä jatkuu

Hautapaikka on nyt jälleen suljettu, ja tutkijat alkavat paneutua kuluneiden päivien aikana keräämäänsä mittavaan tietomäärään.

Parhaassa tapauksessa kyseinen hautapaikka voidaan sen kaiverrusten perusteella yhdistää erääseen tiettyyn nasaretilaiseen puusepän poikaan.