Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri - Uskonto

Huonon tai hyvän onnen luku

Vieraana ollessani isäntäväki hermostui, kun peruutusten vuoksi ruokapöydässä oli 13 henkeä. Miksi huonon onnen luku on juuri 13?

Numeroa 13 kohtaan tunnettu pelko juontuu Raamatun kertomuksista. Uudessa testamentissa kuvatulla viimeisellä ehtoollisella oli läsnä 13 henkeä, kun paljastui, että Juudas aikoo pettää Jeesuksen. Kansanuskomuksissa 13 henkilön seuruetta alettiin pitää merkkinä siitä, että yksi seurueesta kuolee ennen vuoden loppua. Uskomuksen peruste on hatara, sillä opetuslasten määrä oli ollut jo pitkään 12 eli seurueeseen kuului aina 13 henkeä. Lisäksi Uuden testamentin mukaan kuolleita oli itse asiassa kaksi: Jeesus ja Juudas, joka katui petostaan ja hirtti itsensä. Kammo lukua 13 kohtaan on ajoittain ollut voimakas. Pariisissa aikoinaan ns. quatorzet ansaitsivat elantonsa esiintymällä tarpeen vaatiessa 14:nä vieraana. Kiusallista tilannetta välteltiin myös mm. sijoittamalla yksi vieras keittiöön aterioimaan tai kutsumalla koira pöytään syömään. Talojen tai hotellikerrosten numeroinnista saattaa edelleen puuttua 13. Joissakin kulttuureissa 13 on hyvä luku: mayoilla oli 13 taivasta, ja atsteekkikalenterissa esiintyi 13 päivän jaksoja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota