Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri - Uskonto

Hunnun käyttö islamin uskontoa vanhempi tapa

Luin, että Koraani ei käske naisia käyttämään huntua. Mistä tapa sitten juontuu?

Koraanissa ei ole käskyä, jolla suoranaisesti määrättäisiin käyttää huntua. Hunnuttautumiskäytäntöä perustellaan usein kahdella Koraanin kohdalla. Toinen on suuran eli luvun 24 jakeessa 31, jossa kehotetaan sanomaan uskovaisille vaimoille, että heidän on luotava silmänsä maahan, hillittävä halujaan ja verhottava hunnulla povensakin. Suuran 33 säkeessä 59 naisia neuvotaan myös hunnuttamaan kasvonsa. Musliminaisen tapa käyttää huntua nuorempaa perua kuin itse uskonto. Naiset ovat kuitenkin käyttäneet huntua muun muassa Syyriassa ja Mesopotamiassa eli nykyisen Irakin alueilla jo ennen islamin syntyä. Tämä käy ilmi esimerkiksi käsikirjoituksesta, joka on peräisin vuodelta 1100 eaa. Sen mukaan naimisissa olevien naisten ja säädyllisten tyttärien oli verhouduttava ulkona huntuun. Hijabin eli vain kasvot ja kädet paljastavan kaavun käytöstä keskusteltiin vilkkaasti 1900-luvun lopulla monissa islamilaisissa maissa. Egyptissä naisasialiike sai monet naiset luopumaan hunnuista. Länsimielisissä maissa, kuten Turkissa, huntu kiellettiin taantumuksellisena.

Lue myös:

Dancing dervish
Uskonto

Ovatko dervissit muslimeja?

0 minuuttia
Sianliha
Uskonto

Miksi muslimit eivät syö sianlihaa?

1 minuuttia
Uskonto

Mistä juontuu käsien asento rukouksen aikana?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota