Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Graalin malja

Ristiinnaulitun Jeesuksen veri vuoti maljaan.

Shutterstock

Tausta

Raamatussa ei kerrota Graalin maljasta, vaan sitä koskevat vanhimmat kirjalliset lähteet ovat keskiaikaisia. Kirjoitusten mukaan kyse on astiasta, johon valui Jeesuksen haavoista vuotavaa verta, kun hän kuoli ristillä. On myös esitetty, että malja olisi sama, josta Jeesuksen opetuslapset nauttivat viiniä viimeisellä ehtoollisella. Graalin maljan olemuksesta on esitetty eri tulkintoja. Esimerkiksi Dan Brownin romaanissa Da Vinci -koodi sillä ei viitata astiaan vaan Jeesuksen ja Magdalan Marian yhteisiin jälkeläisiin.

Tutkimus

Maljaa on etsitty etenkin Britanniasta, muun muassa Glastonbury Torin mäeltä ja Roslinin rauniolinnasta. Muita tutkimuspaikkoja ovat olleet esimerkiksi Istanbul Turkissa, Genova Italiassa ja Valencia Espanjassa.

Löytämismahdollisuudet

Jos malja on ollut olemassa, se tuskin on säilynyt. Koska vanhimmat sitä koskevat tiedot ovat 600-luvulta, on todennäköistä, että myytillä ei ole todellisuuspohjaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota