Martin Klein & Alfred Asikainen and Oscar Swahn

Top 10: epätavallisia ennätyksiä olympialaisista

keskiviikko 30. toukokuuta 2012
  1. Robert Garrett, USA, kiekko – 29,15 metriä, 1896. Garrett ei ollut aiemmin heittänyt kiekkoa, mutta hän oli harjoitellut 10 kiloa painavalla kivellä.

  2. Paul Neumann, Itävalta, 500 metrin vapaauinti, 1896. Neumann voitti toiseksi tulleen yli 1½ minuutilla.

  3. George Eyser, USA, kuusi mitalia voimistelussa, 1904. Kuusi mitalia olisi hyvä saavutus kenelle tahansa. Eyserin suoritus nousee omaan arvoonsa, kun muistetaan, että hänen vasen jalkansa oli puuta.

  4. Frank Kugler, USA, mitalit painissa, painonnostossa ja köydenvedossa, 1904. Kugler on ainoa henkilö, joka on voittanut samoissa olympialaisissa mitaleja kolmessa eri lajissa.

  5. Martin Klein/Alfred Asikainen, painiottelu, 1912. Tukholman olympialaisissa suomalaisen Asikaisen ja Venäjää edustaneen virolaisen Kleinin välinen ottelu kesti 11 tuntia ja 40 minuuttia.

  6. Oscar Swahn, Ruotsi, kultaa ammunnassa, 1920. Swahn oli voittaessaan melkein 73-vuotias ja siten kautta aikojen vanhin olympiavoittaja.

  7. USA:n maahockeyjoukkue, pronssia, 1932 Vaikka USA hävisi kaikki ottelut, se sai silti pronssia, sillä olympialaisissa oli mukana vain kolme maahockeyjoukkuetta.

  8. Lis Hartel, Tanska, hopeaa kouluratsastuksessa, 1952. Lis Hartel oli ensimmäinen nainen, joka sai olympiamitalin ratsastuksessa. Helsingin kisoissa hopeaa voittanut ratsastaja oli polion vuoksi halvaantunut polvista alaspäin.

  9. Jeff Farrell, USA, kaksi kultamitalia uinnissa, 1960. Farrellin kultamitalit ovat ainutlaatuinen saavutus, sillä häneltä poistettiin umpisuoli vain kuusi päivää ennen uintikilpailuja.

  10. Hans-Gunnar Liljenwall, Ruotsi, diskattiin viisiottelussa, 1968. Liljenwall oli ensimmäinen dopingin vuoksi olympialaisissa diskattu urheilija Hän oli juonut 3-4 olutta ennen kilpailua.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: