Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cramp spasm hurt knee man runner
Kulttuuri - Urheilu

Terveenkin lihakset kouristelevat

Useimmat ihmiset tietävät, miten inhottavalta tuntuu, kun lihas alkaa kouristella. Mistä kramppi johtuu?

Lihaksen usein äkillisesti ilmenevää voimakasta supistustilaa kutsutaan lääketieteessä spasmiksi. Kysymyksessä voi olla minkä tahansa lihaskudoksen tilapäinen tai pitkäaikainen kouristus, joka ennen laukeamistaan aiheuttaa kipua tai muita epämiellyttäviä aistimuksia. Kramppeja on monenlaisia, eikä niiden syytä ole aina edes mahdollista selvittää. Lihaskouristuksia esiintyy eniten fyysisesti vaativissa tilanteissa, kuten urheiltaessa ja kuntoiltaessa. Näissä tapauksissa kouristuksen taustalla voi olla aineenvaihdunnan häiriö tai elimistön nestetasapainon järkkyminen, lähinnä kehon kuivuminen. Esimerkiksi käsien ja jalkojen tiedetään puutuvan ja kouristelevan helposti silloin, kun veren glukoosi-, natrium- tai kaliumpitoisuus on normaalia pienempi. Urheilijoita altistavat krampeille myös lihasten joutuminen aivan suorituskykynsä äärirajoille sekä lihaskudosvauriot, joihin liittyy pientä sisäistä verenvuotoa. Oman ryhmänsä kouristusten joukossa muodostavat yölliset suonenvedot, jotka ilmenevät yleensä jonkin jalkojen lihaksen, usein pohjelihaksen, kiristymisenä. Suonenvetoon auttaa useimmiten kouristelevan lihaksen venyttäminen.

Lue myös:

Kansat

Tästä syystä mayat hylkäsivät Tikalin

3 minuuttia
Urheilu

7 hieman erilaista ideaa hiihtolomalle

7 minuuttia
Sähkövirta jalkapallo
Urheilu

Sähköiskut vauhdittavat jalkapalloa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota