Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laskettelu
Kulttuuri - Urheilu

Sukset vai lumilauta? Kumpi liukuu nopeammin?

Suksilla laskettaessa paino on jakautunut kahdelle pinnalle, lumilaudalla taas on vain yksi pinta lunta vasten. Kumpi liukuu nopeammin?

Suksilla on kiidetty rinnettä alas huimaa 254,96 kilometrin tuntivauhtia. Lumilaudan nopeusennätys on ”vain” 203,28 kilometriä tunnissa.

Ennätysyrityksissä olosuhteet poikkeavat tavallisista, mutta yleensäkin suksilla on helpompi saavuttaa kova vauhti.

Nopeusero johtuu ennen kaikkea siitä, että laudan ja lumen välinen kitka on suurempi kuin suksien ja lumen. Vaikka suksia on kaksi, leveän laudan kokonaispinta-ala ja samalla myös liikevastus on suurempi kuin kapeiden suksien.

Yleisesti ottaen lautailijan on suksilla laskevaan verrattuna vaikeampi säilyttää tasapainonsa silloin, kun lasketaan suoraan alas. Laudalla laskeminen vaatii pieniä käännöksiä, jotka hidastavat vauhtia.

Darren Powell teki ensimmäisen lumilautalaskun nopeusennätyksen 1996 (188 km/h). Vuotta myöhemmin hän paransi ennätystään, ja nykyinen ennätys on vuodelta 1999.

Lauta häviää suksille nopeudessa

Lumilaudalla on yksi pinta lunta vasten, suksilla kaksi. Sukset liikkuvat kuitenkin liukkaammin, sillä suksenpohjien yhteenlaskettu kontaktipinta ja siten myös kitka on pienempi kuin lumilaudan.

Perehdy upean universumimme yksityiskohtiin tilaamalla Tieteen Kuvalehti

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota