Suksityypit

Opas: Valitse oikeat sukset

Oikeiden suksien valitseminen voi olla yhtä vaikeaa kuin neulan etsiminen heinäsuovasta – paitsi jos tiedät tarkkaan, millaiset sukset tarvitset.

keskiviikko 27. tammikuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Omiin häihisi tuskin menet pyjamassa, et myöskään laita maastosuksia jalkaasi, kun olet lähdössä laskettelemaan. Miksi hääasun valitseminen tuntuu lasten leikiltä ja suksiviidakossa navigoiminen taas on yhtä tuskaa? Millaiset sukset oikein sopivat eri käyttötarkoituksiin?

Suksiliikkeessä on laskettelusuksia, lumilautoja, monoski-suksia ja telemark-suksia. Valinnan varaa riittää. Kokosimme tähän kolme yleisintä laskettelusuksityyppiä ja selitämme, miksi niiden ulkonäkö on juuri sellainen kuin se on.

Suksissa pitää olla kurvit kohdallaan

Suurin osa laskettelusuksista on tiimalasin muotoisia eli ne ovat kapeimmillaan siteiden kohdalta. Mitä kapeampi suksen vyötärö on muuhun sukseen verrattuna, sitä lyhyempi sen kääntösäde on ja sitä syvempi sivuleikkaus suksella on. Sillä voi siis tehdä tiukkoja käännöksiä.

Lisäksi suksissa on erilaisia profiileja suhteessa alustaan, ja juuri niistä johtuvat eri suksityyppien erot.

Sukset jaetaan kahteen päätyyppiin profiilin mukaan:

? CAMBER merkitsee lievää kaarretta ylöspäin suksen keskiosassa:

? ROCKER tarkoittaa sitä, että suksen päät kaartuvat ylöspäin:

Camber ja rocker antavat suksille vakautta ja lentävyyttä.

1. Jäykkä suksi rinteeseen

Laskettelukeskusten kovat rinteet ovat carvingsuksien valtakuntaa. Suosittu suksi mahdollistaa tiukat käännökset ja takaa vakauden kovalla alustalla.

Sukset on suunniteltu kulkemaan yhteen suuntaan: eteenpäin. Siksi siteet on kiinnitetty hieman suksen keskikohdasta taaksepäin ja suksen kärki on erilainen kuin sen kanta. Vyötärö on kapea, jotta kaarteista saadaan tiukat, ja itse suksi on suhteellisen jäykkä, joten meno on vakaata kovassakin vauhdissa.

Suksi on etuosaltaan rocker, takaosaltaan camber. Tällainen suksi pysyy hyvin pehmeän lumen päällä, ja muoto auttaa laskettelijaa myös säilyttämään tasapainonsa.

Carvingsuksi on usein tehty rocker- tai camber-profiililla. /evo.com

2. Park-suksi luistaa molempiin suuntiin

Hypyt, reilit ja esteet vaativat suksen, joka antaa periksi. Suksen on siis oltava sellainen, että se ei rankaise laskijaa, jos laskeutuminen menee vähän vinoon. Siksi park-sukset – tai freestyle-sukset – ovat suhteellisen pehmeät ja antavat periksi maahantulossa.

Samaan tapaan kuin carvingsuksissa myös freestyle-suksissa on kapea vyötärö, joten niilläkin voi tehdä tiukkoja käännöksiä. Ne ovat kuitenkin useimmiten lyhyemmät kuin rinteeseen tarkoitetut sukset, joten niillä käännökset voivat olla todella nopeita.

Parkissa nopeudet eivät nouse kovin suuriksi, joten suksen muodossakaan ei tarvitse ottaa vauhtia huomioon. Kannattaa kuitenkin valita sellainen suksi, joka liukuu myös taaksepäin, eli niin kutsuttu switch. Switch-sukset ovat symmetriset, siteet on sijoitettu keskelle, ja kanta kaartuu samalla tavalla kuin kärkikin. Siksi näitä suksia kutsutaan myös nimellä twintip.

Suksen profiili on useimmiten camber, ja siinä on rocker-profiili kärjessä ja takana. Pehmeän ydinosan lisäksi park-suksen muoto tulee tasapainon ylläpitämistä, mutta sillä saa silti tukevan otteen alustasta.

Park-suksissa on useimmiten kokonaan camber-profiili. /evo.com

3. Puuterilumessa sukset ovat jättimäiset

Hoidettujen rinteiden ulkopuolella on puuterilunta eli irtonaista lunta, jota ei ole tampattu kasaan koneilla. Siellä laskettelijan pitää pysyä irtonaisten lumikiteiden päällä, eikä upota paksuun lumikerrokseen.

Freeride-sukset on tarkoitettu puuterilumeen, ja siksi ne ovat todella leveät – vähintään 115 millimetriä suksen kapeimmassa kohdassa – ja pitkät. Laaja kontaktipinta estää suksia uppoamasta lumeen.

Rocker-profiili on off-piste-suksissa yleisin. Suksen muoto työntää niitä lumen pinnalle ja pitää laskijan pystyssä.

Freeride-sukset ovat usein aidot rocker-sukset. /evo.com

Sukset eivät välttämättä ole tiimalasin muotoiset, sillä laskija ei tarvitse samanlaista kontaktia alustaan kuin hoidetulla rinteellä. Siksi freeride-suksissa kanta ja kärki voivatkin olla suksen kapein kohta.

Sukset eivät yksin auta

Jos suuntaat hoidettujen rinteiden ulkopuolelle, myös muiden varusteiden on syytä olla kunnossa. Lumivyöryvaara on todellinen, ja siksi tarvitaan turvavarusteita. Lue lisää suksia ja laskettelua käsittelevästä artikkelista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: