Norjalaiset saivat sähköiskuja jalkapallopelissä

Jalkapallo on vaativa peli. Eikä se varmasti helpotu siitä, että pelaaja kentällä juostessaan saa sähköiskuja.

Sähkövirta jalkapallo

Jalkapallossa käyvät tunteet kuumina, kun kilpailevat joukkueet kohtaavat toisensa kentällä. Norjassa laadittiin ottelulle aivan uudenlaiset säännöt ja puitteet.

Norjan TV2:n ja Viasatin jalkapallokommentaattorit pelasivat toisiaan vastaan. Klassinen kilpailijoiden välinen mittely. Paitsi että tällä kertaa pelaajilla oli reisissään elektrodit, joiden kautta he milloin tahansa ottelun kuluessa saattoivat saada sähköiskun.

Norjan TV2 ja Viasat kohtaavat toisensa jalkapallo-ottelussa, johon on lisätty sähköiskukidutusta.

Selostamossa istuivat koomikko, muusikko ja poliitikko Johan Golden ja koomikko Henrik Elvestad, joilla oli käytössään kytkimet – ja mahdollisuus antaa joukkueille sähköiskuja.

Olivatpa pelaajat sitten hyökkäämässä, puolustamassa tai hiljaa paikallaan – sähköisku saattoi tulla millä hetkellä hyvänsä.

Keho on sähkön oikotie

Ihmisen keho johtaa hyvin sähköä, paljon paremmin kuin esimerkiksi ilma. Sähkö yrittää aina päästä maahan, ja esimerkiksi tässä norjalaisten jalkapallopelissä ihmiskeho tarjoaa sähkövirran elektroneille nopeimman oikotien.

Hermojärjestelmämme on jo muutenkin niiden sähköisten impulssien moottoritieverkosto, jotka saavat meidät esimerkiksi ajattelemaan ja liikkumaan. Kun hermojärjestelmä altistuu vielä ulkoapäin tuleville sähköisille impulsseille, lihakset vetäytyvät kasaan. Siksi norjalaispelaajat kaatuvat aina välillä kentälle.

Sähköisku on vakava paikka

Sähkö ei kuitenkaan yleensä ole mikään leikin asia. Kuparijohtimessa sähkövirta koostuu vaeltavista elektroneista, jotka hyppivät kupariatomista toiseen. Virta voi olla ihmiskeholle myös vaarallista, etenkin pistorasioista saatava vaihtovirta.

Sähkön vaikutus on vaaraksi ennen kaikkea sydämelle. Se voi aiheuttaa sydänpysähdyksen tai sen, että sydän alkaa lyödä liian nopeasti. Myös ihoon voi tulla sähköiskusta vaurioita ja voimakkaasta iskusta jopa palovammoja.

Lue lisää siitä, miten ihmisen aivoissa surisee sisäinen sähkövirta: