Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sähkövirta jalkapallo
Kulttuuri - Urheilu

Norjalaiset saivat sähköiskuja jalkapallopelissä

Jalkapallo on vaativa peli. Eikä se varmasti helpotu siitä, että pelaaja kentällä juostessaan saa sähköiskuja.

Jalkapallossa käyvät tunteet kuumina, kun kilpailevat joukkueet kohtaavat toisensa kentällä. Norjassa laadittiin ottelulle aivan uudenlaiset säännöt ja puitteet.

Norjan TV2:n ja Viasatin jalkapallokommentaattorit pelasivat toisiaan vastaan. Klassinen kilpailijoiden välinen mittely. Paitsi että tällä kertaa pelaajilla oli reisissään elektrodit, joiden kautta he milloin tahansa ottelun kuluessa saattoivat saada sähköiskun.

Norjan TV2 ja Viasat kohtaavat toisensa jalkapallo-ottelussa, johon on lisätty sähköiskukidutusta.

Selostamossa istuivat koomikko, muusikko ja poliitikko Johan Golden ja koomikko Henrik Elvestad, joilla oli käytössään kytkimet – ja mahdollisuus antaa joukkueille sähköiskuja.

Olivatpa pelaajat sitten hyökkäämässä, puolustamassa tai hiljaa paikallaan – sähköisku saattoi tulla millä hetkellä hyvänsä.

Keho on sähkön oikotie

Ihmisen keho johtaa hyvin sähköä, paljon paremmin kuin esimerkiksi ilma. Sähkö yrittää aina päästä maahan, ja esimerkiksi tässä norjalaisten jalkapallopelissä ihmiskeho tarjoaa sähkövirran elektroneille nopeimman oikotien.

Hermojärjestelmämme on jo muutenkin niiden sähköisten impulssien moottoritieverkosto, jotka saavat meidät esimerkiksi ajattelemaan ja liikkumaan. Kun hermojärjestelmä altistuu vielä ulkoapäin tuleville sähköisille impulsseille, lihakset vetäytyvät kasaan. Siksi norjalaispelaajat kaatuvat aina välillä kentälle.

Sähköisku on vakava paikka

Sähkö ei kuitenkaan yleensä ole mikään leikin asia. Kuparijohtimessa sähkövirta koostuu vaeltavista elektroneista, jotka hyppivät kupariatomista toiseen. Virta voi olla ihmiskeholle myös vaarallista, etenkin pistorasioista saatava vaihtovirta.

Sähkön vaikutus on vaaraksi ennen kaikkea sydämelle. Se voi aiheuttaa sydänpysähdyksen tai sen, että sydän alkaa lyödä liian nopeasti. Myös ihoon voi tulla sähköiskusta vaurioita ja voimakkaasta iskusta jopa palovammoja.

Lue lisää siitä, miten ihmisen aivoissa surisee sisäinen sähkövirta:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota