Knock-out punch

Olympialaiset: Tekniikkapeli ratkaisee

Pian maailman urheiluhuiput pääsevät taas ottamaan toisistaan mittaa kesäolympialaisissa. Lontoon kisoissa voidaan kuitenkin pohtia, voittaako nykyisin enää paras urheilija vai se, joka on osannut parhaiten käyttää hyväkseen uutta tekniikkaa.

tiistai 8. toukokuuta 2012 teksti Henrik Bendix

Nykyisin videokuvaus ja tieto- ja nanotekniikka ovat olennainen osa urheilijan harjoittelua: niillä hiotaan suorituksesta pois viimeisetkin virheet. Tekninen ”doping” on lyönyt itsensä läpi urheilussa. Uudet tekniset ja kevyet materiaalit, erilaiset anturit ja tietokonesovellukset alkavat jo olla menestymisen edellytys.

Suuri osa Lontoon olympialaisissa palkintopallille kipuavista urheilijoista on varmasti käyttänyt hyväkseen tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia tulosten parantamiseen.

Uusilla välineillä urheilijat voivat oman suorituksensa parantamisen lisäksi kehitellä strategioita kilpakumppaniensa peittoamiseksi.

Biomekaaninen videoanalyysi

Nykyurheilijoilla on monenlaisia keinoja parempien tulosten saavuttamiseksi. Yksi suosituimmista keinoista on biomekaaninen videoanalyysi. Sitä varten urheilijaa kuvataan urheilusuorituksen aikana useilla suurnopeusvideokameroilla, jotka tallentavat teräväpiirtokuvaa tuhansien kuvien sekuntivauhdilla.

Valmentaja ja urheilija voivat analysoida kuvamateriaalin sekä silmämääräisesti että varta vasten kehitetyllä tietokoneohjelmalla.

Suorituskykyisillä nykytietokoneilla analyysitulos voi olla valmis jo harjoituksen tai kisan päättyessä.

Kaikki liikkeet tallennetaan ja analysoidaan

Videokuvan lisäksi liikkumista voidaan tutkia erilaisilla antureilla. Tulitikkurasian kokoiseen laatikkoon saadaan mahtumaan radiolähetin, satelliittipaikannuslaite, kiihtyvyysanturi, hyrrälaite, kompassi ja ladattava akku. Rasia voidaan kiinnittää juoksukenkään tai nilkkaan, jossa se kerää tietoja. Tiedot auttavat selvittämään, mitä liikesarjan osaa on syytä tehostaa tai hioa lisää.

Vauhdinotto- ja ponnahdustekniikoita hiotaan kosketusherkillä alustoilla, jotka kertovat esimerkiksi pituushypyssä ja kolmiloikassa sen, jääkö jalka liian kauas mittauspaikan alusta. Lisäksi on laitteita, joilla voidaan tutkia hapenottokykyä ja verensokeria ajantasaisesti.

Nukkumalla huippukuntoon

Nykyisin ei kuitenkaan tyydytä tarkkailemaan urheilijaa ainoastaan urheilusuorituksen aikana, vaan parempiin tuloksiin tähdätään myös tarkkaan laaditulla ruokavaliolla ja oikealla nukkumisella. Kestävyyslajien harrastajat harjoittelevat usein korkean paikan leireillä, joissa on vähemmän happea kuin lähempänä merenpinnan tasoa.

Tällöin elimistö kiihdyttää happea sitovan hemoglobiinin tuotantoa. Hapenottokykyä voi pitää tämän jälkeen yllä nukkumalla tiiviissä teltassa, jonka ilma sisältää normaalia vähemmän happea.

Tekniikalle ei anneta yliotetta

Joissain lajeissa välineiden ja asujen merkitys on korostunut. Esimerkiksi pyöräilyssä ja uinnissa kansainväliset lajiliitot ovat jo joutuneet jarruttamaan kehitystä.

Tekninen kilpavarustelu on toisinaan johtanut siihen, että voittaja ei ole enää ollut paras urheilija vaan se, jolla on ollut käytössään parhaat välineet.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: