test cyklist

Pyöräilijä välttelee ilmanvastusta

Pyöräilyssä ei mitään jätetä sattuman varaan. Se onkin nykyisin yksi niistä lajeista, joissa urheilijan suoritusta analysoidaan tarkimmin.

tiistai 8. toukokuuta 2012 teksti Henrik Bendix

Analyysin perustana on videokuva, jota tutkimalla etsitään esimerkiksi paras polkemistekniikka. Sen lisäksi tietoja kerätään pyörien avulla. Harjoituspyörissä on antureita, jotka rekisteröivät polkimiin ja keskiöön kohdistuvan voiman. Nämä ja muut tiedot pyörän liikkeistä tallentuvat eräänlaiseen mustaan laatikkoon, josta ne voidaan purkaa analysoitavaksi.

Ratapyöräilyssä ilmanvastuksella on suuri merkitys ajoaikaan. Lajissa käytetyt pyörät ovat tästä syystä erittäin aerodynaamisia.

Ne valmistetaan hiilikuidusta, joka on hyvin kevyttä ja kestävää materiaalia. Pyörillä ja pyöräilijöillä tehdään testejä tuulitunnelissa, jotta löydetään mahdollisimman pienen ilmanvastuksen tuottava muoto ja ajoasento, jossa voimansiirto jaloista takapyörään on kuitenkin mahdollisimman tehokas. Myös ohjaustangon ja kypärän muotoon ja vaatteiden virtaviivaisuuteen kiinnitetään huomiota.

Fakta

  • Musta laatikko pyörässä

  • Testaaminen tuulitunnelissa

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: