Swimmers

Miten uimapuku nopeuttaa uimista?

Tekniset uima-asut ovat tuottaneet uusia maailmanennätyksiä. Miten ne auttavat uimaria?

maanantai 30. toukokuuta 2011

Kilpauimarien uimapukujen valmistajilla oli muutama vuosi sitten meneillään varsinainen varustelukilpa. Ensin tuli synteettisen kumin kaltainen polykloropreeni (eli neopreeni) ja sitten erilaisia muovimateriaaleja. Yhteistä niille oli se, että niillä saatiin veden vastus pienemmäksi. Lisäksi niistä tehdyt uima-asut olivat hyvin vartalonmyötäisiä ja tekivät siten uimarista virtaviivaisemman. Jotkin myös antoivat uimarille vedessä lisänostetta.

Varustelukilpa oli kiivainta 2007–2008, ja tulokset näkyivät pian. Noina vuosina tehtiin yli sata uutta maailmanennätystä. Toisaalta uudet asut herättivät pahaa verta uimarien keskuudessa. Ne olivat kalliita mutta eivät kovinkaan kestäviä. Lopulta kansainvälinen uimaliitto FINA puuttui peliin 2009.

FINA päätti kelpuuttaa virallisiin kilpailuihin vain sellaiset uima-asut, jotka eivät vaikuta suorituksiin. Perusteluna oli se, että uinnin tulee olla urheilua, jossa tuloksen määrää uimarin kunto ja taito, ei uima-asu. Uimaliitto tutki kaikkiaan 21 valmistajan uimapuvut. Se kelpuutti 348 uimapuvusta 202. Lisäksi osaan vaadittiin muutoksia. Aikaisemmat ennätykset jäivät kuitenkin voimaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: