Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vapaapotkumaali edellyttää usein, että pallo kiertää vastustajat Magnus-voiman avulla.

© Shutterstock
Kulttuuri - Urheilu

Miten pallo voi vaihtaa suuntaa kesken lennon?

Monet upeimmista maaleista tehdään kierrepotkulla, mutta miten jalkapallo voi vaihtaa rataansa ilmassa?

Kierrepotku, joka vie pallon kaaressa vastapuolen pelaajien sivuitse, perustuu ennen kaikkea niin sanottuun Magnus-voimaan.

Pallo saa kierteensä, kun pelaajan potku osuu pallon toiselle sivulle niin, että pallo alkaa pyöriä oman akselinsa ympäri. Kun pyörivä pallo etenee ilmassa, ilmavirta liikkuu sen pinnalla eri tavoin eri puolilla, koska toisella puolella pallon pyörimisliike on ilmavirran vastainen ja toisella myötäinen.

Pallon sillä puolella, jolla pyörimisliike on samansuuntainen kuin ilmavirta, ilmavirta pääsee aivan pallon pintaan asti, jolloin ilmavirta taipuu hitusen. Tällöin pallon toiselle puolelle syntyy alipaine ja toiselle puolelle ylipaine.

Kun puolten väliset ilmanpaine-erot pyrkivät tasoittumaan, ilmavirta saa pallon lentoradan muuttumaan.

Sama voima ilmenee luotien lentoradoissa

Magnus-voima vaikuttaa myös, kun palloa lyödään mailalla esimerkiksi golfissa tai pöytätenniksessä. Sama voima näkyy vaaka-akselinsa ympäri pyörivien luotien ja ohjusten lentoradassa.

Jos kiväärin piipussa on oikealle kiertyvät rihlat, luoti pyörii lentäessään vaaka-akselinsa ympäri myötäpäivään ja sen rata kaartuu hitusen vasemmalle.

Magnus-voima saa pallon radan kiertymään, kun ilmavirta vaikuttaa eri tavalla akselinsa ympäri pyörivän pallon eri puolilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota