Vapaapotkumaali edellyttää usein, että pallo kiertää vastustajat Magnus-voiman avulla.

© Shutterstock

Miten pallo voi vaihtaa suuntaa kesken lennon?

Monet upeimmista maaleista tehdään kierrepotkulla, mutta miten jalkapallo voi vaihtaa rataansa ilmassa?

Kierrepotku, joka vie pallon kaaressa vastapuolen pelaajien sivuitse, perustuu ennen kaikkea niin sanottuun Magnus-voimaan.

Pallo saa kierteensä, kun pelaajan potku osuu pallon toiselle sivulle niin, että pallo alkaa pyöriä oman akselinsa ympäri. Kun pyörivä pallo etenee ilmassa, ilmavirta liikkuu sen pinnalla eri tavoin eri puolilla, koska toisella puolella pallon pyörimisliike on ilmavirran vastainen ja toisella myötäinen.

Pallon sillä puolella, jolla pyörimisliike on samansuuntainen kuin ilmavirta, ilmavirta pääsee aivan pallon pintaan asti, jolloin ilmavirta taipuu hitusen. Tällöin pallon toiselle puolelle syntyy alipaine ja toiselle puolelle ylipaine.

Kun puolten väliset ilmanpaine-erot pyrkivät tasoittumaan, ilmavirta saa pallon lentoradan muuttumaan.

Sama voima ilmenee luotien lentoradoissa

Magnus-voima vaikuttaa myös, kun palloa lyödään mailalla esimerkiksi golfissa tai pöytätenniksessä. Sama voima näkyy vaaka-akselinsa ympäri pyörivien luotien ja ohjusten lentoradassa.

Jos kiväärin piipussa on oikealle kiertyvät rihlat, luoti pyörii lentäessään vaaka-akselinsa ympäri myötäpäivään ja sen rata kaartuu hitusen vasemmalle.

Magnus-voima saa pallon radan kiertymään, kun ilmavirta vaikuttaa eri tavalla akselinsa ympäri pyörivän pallon eri puolilla.