Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

London football 1887
Kulttuuri - Urheilu

Missä jalkapallo keksittiin?

Missä jalkapalloa pelattiin ensimmäisen kerran? Missä syntyivät jalkapallon säännöt?

Nykyisin maailman suosituimmalla urheilulajilla on pitkät perinteet. Kiinassa potkittiin karvoilla täytettyä palloa jo yli 2 000 vuotta sitten. Myös antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset pitivät pallopeleistä. Yhden teorian mukaan nimenomaan roomalaiset legioonalaiset levittivät pelin muualle Eurooppaan.

Jukatanin niemimaalla mayat pelasivat myös eräänlaista jalkapalloa kovalla kumipallolla. Pallo piti saada kiviympyrän läpi, ja pelaajat saivat käyttää vain jalkojaan ja käsivarsiaan. Peli oli osa uskonnollista rituaalia, ja se päättyi varsin julmasti, sillä häviäjät saattoivat menettää henkensä.

Britteinsaarilla jalkapalloa pelattiin jo 1100-luvulla. Silloin tavoitteena oli saada pallo seuraavaan kylään. Jalkapallon säännöt kirjattiin vasta, kun Englannin jalkapalloliitto, Football Association, perustettiin vuonna 1863. Vastaavat liitot perustettiin myös Skotlantiin, Irlantiin ja Walesiin.

Vuonna 1886 Yhdistyneen kuningaskunnan neljän osan (Englannin, Skotlannin, Walesin ja Irlannin) jalkapalloliitot perustivat The International Football Association Board -järjestön, jonka tehtävänä oli yhtenäistää lajin säännöt. Niiden mukaan palloon sai koskea vain jaloilla, vartalolla ja päällä. Kilpaileva yhdistys, The Rugby Union, kuitenkin piti kiinni siitä, että palloon sai koskea myös käsin. Rugbystä tuli suosittu laji Yhdysvalloissa, jossa siitä kehitettiin amerikkalainen jalkapallo vuonna 1876.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota