Minkä väriset laskettelulasien pitää olla?

Kun kaikki on valkoista, rinteen jyrkkyyttä voi olla vaikeaa hahmottaa. Laskettelulasit ja ennen kaikkea niiden oikean väriset linssit takaavat parhaan näkyvyyden.

Laskettelulasit

Laskettelulaseja on tarjolla kaikissa sateenkaaren väreissä, mutta kaikki eivät toimi laskiessa yhtä hyvin. Linssien rinneolosuhteisiin sopiva väri voi pelastaa sinut onnettomuudelta – tai jos väri on väärä, se saattaa ajaa sinut vaikeuksiin.

Laskettelijan silmät ovat kovilla. Auringon valo heijastuu lumesta, ja silmiin kohdistuu suuri rasitus. Kirkas valo voi aiheuttaa myös väliaikaista näkökyvyttömyyttä eli lumisokeutta. Jos taas on pilvistä, niin varjot katoavat ja rinteen muotoja voi olla vaikeaa hahmottaa.

Sinun onkin syytä valita laskettelulasien linssien väri huolella, ennen kuin syöksyt täyttä vauhtia rinteeseen.

Keltaiset laskettelulasit…

Shred/Blue Tomato

… ovat hyvä valinta pilviseen säähän. Silmä toimii niin, että se havaitsee keltaisen värin parhaiten silloin, kun sinistä taivasta ei ole lainkaan näkyvissä ja varjot katoavat kokonaan. Keltaiset linssit myös suodattavat pois sinistä valoa. Sininen valo nimittää häivyttää ääriviivoja ja vaikeuttaa näkemistä pilvisellä säällä. Keltaiset linssit pysäyttävät kuitenkin vain 14 prosenttia auringon säteistä, joten ne eivät sovellu kirkkaaseen auringonpaisteeseen. Jos linssit ovat tummemman oranssit, ne antavat tehokkaamman suojan auringonvaloa vastaan, mutta kontrastit erottuvat edelleen selvästi.

Vaaleanpunaiset laskettelulasit…

Von Zipper/Blue Tomato

… sopivat parhaiten vaihtelevaan säähän. Ne päästävät lävitseen vähemmän valoa kuin keltaiset linssit ja poistavat samalla myös liiallisen sinisen valon, joten rinteen muodot eivät sulaudu lumeen. Niitä siis voi käyttää sekä pilvisellä että aurinkoisella säällä – mutta ne eivät ole kumpaankaan paras mahdollinen valinta. Vaaleanpunaiset linssit ovat joka tapauksessas luotettava jokakelinvalinta.

Siniset laskettelulasit…

Oakley/Blue Tomato

… ovat omiaan silloin, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Tumman sininen väri auringon säteet pitää tehokkaasti pois silmistä. Mitä tummemmat lasit ovat, sitä paremmin ne suojaavat silmiä pilvettöminä laskettelupäivinä.

Laskettelulasit eivät yksin riitä

Laskettelulasit parantavat näkyvyyttä, kun syöksyt alas rinnettä, mutta täydelliseen laskunautintoon tarvitset myös oikeanlaiset sukset ja turvavarusteet. Lue lisää artikkelista: