nb_u36 tennis

Karjuva nainen lyö kovaa

Tennisotteluissa huomio kiinnittyy usein pelaajien outoihin äännähdyksiin, joita he päästelevät lyöntien tahtiin. Itse asiassa tutkimuksessa on todistettu, että kunnon karjunta voi parantaa pelaajan suoritusta ja hämätä vastustajaa.

torstai 4. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Huomenna pelataan tenniksen US Openin naisten finaali, tennismiehet pääsevät lyömään palloa maanantaina.

Loistavien syöttöjen, iskevien rystyjen ja tappavien kämmenlyöntien ohella tenniksestä puhuttaessa sivutaan usein myös pelaajien kovia huutoja, karjuntoja ja ähkimisiä, jotka säestävät pelin kulkua.

Koetilanteissa on todistettu, että karjuminen todellakin voi hämmentää vastustajaa ja antaa pelaajan omaan lyöntiin lisäpotkua.

Huuto venyttää reaktioaikaa

Jo vuonna 2010 todettiin tutkimuksessa, että kovat äännähdykset hidastavat vastustajan reaktionopeutta ja vaikeuttavat pallon lentoradan ennakointia.

Kansainvälinen tennisliitto onkin ottanut käyttöön säännön, jonka mukaan pelaaja voi saada rangaistuksen liiallisen metelin pitämisestä.

Lisää voimaa lyöntiin

Tennispelin aikana ähkivät ja huutavat voivat puolustella toimiaan yhdysvaltalaisen Drexelin yliopiston tutkimuksella, jossa todetaan, että ihminen saa jopa 10 prosenttia lisää voimia, kun hän karjuu kovan rasituksen aikana.

Tutkijat arvelevat, että huuto aktivoi hermojärjestelmän autonomista tappele tai pakene -reaktiota, joka kriisitilanteissa alkaa pumpata adrenaliinia elimistöön.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: