Geenit, olympialaiset topbillede

Näillä geeneillä voi irrota olympiakulta

Ankara harjoittelu ja teräksinen tahto eivät riitä, kun haluaa urheilun huipulle. Sen lisäksi tarvitaan oikeat geenit. Tutkimuksissa on tunnistettu yli 30 geeniä, jotka antavat urheilijalle hyvän etumatkan.

torstai 4. elokuuta 2016 teksti Gorm Palmgren

Kaikki eivät pärjää yhtä hyvin urheilussa. Joillakuilla on luonnostaan keho, joka pystyy vähän enempään kuin muiden.

Jos urheilijalta puuttuu näistä voittajan geeneistä yksi tai useampi, hänen on vaikeaa pärjätä olympialaisissa niille, joiden perimästä geenit löytyvät.

Kestävyyttä ja voimaa

Yksi tunnetuimmista on "sprintterigeeni" ACTN3, joka tuottaa pikajuoksussa tarvittavia nopeita lihassoluja.

ACTN3-geeni on itse asiassa kaikilla ihmisillä, mutta 20-50 prosentilla väestöstä se on mutatoitunut niin, ettei sen omistajan kannata haaveilla kullasta 100 metrin juoksussa.

Optimoitu energiantuotanto

PPARGC1A-geeni esimerkiksi tehostaa hapen- ja glukoosinkuljetusta veressä ja kasvattaa energia-aineenvaihduntaa. Tästä on hyötyä etenkin pyöräilijöille ja muille kestävyyslajien kilpailijoille.

Lihasvaurioiden korjaantuminen

Seitsemän geeniä, muun muassa IL-1?, huolehtivat lihasvaurioiden nopeasta korjaantumisesta ja lihasten mukautumisesta rasitukseen.

Sydämen kapasiteetin kasvu

CREB1 ja kolme muuta geeniä auttavat sydäntä ponnistelemaan äärirajoilla ja pumppaamaan riittävän määrän verta kehoon. Näistä geeneistä on apua etenkin lyhyen matkojen juoksijoille.

Keuhkojen kapasiteetin kasvu

APOE-niminen geeni vahvistaa keuhkoja ja kasvattaa hapenottokykyä. Siitä on etua etenkin juoksussa, pyöräilyssä ja purjehduksessa.

Vaurioiden ehkäisy

COL1A1-geeni antaa kantajalleen tavallista vahvemmat jänteet ja nivelsiteet, jotka ehkäisevät urheiluvammoja. Jänteitä ja nivelsiteitä koettelevat etenkin voimistelu, juoksu ja muut perinteiset yleisurheilulajit.

Tukea aineenvaihdunnalle

AMPD1-geeni optimoi rasvan ja glukoosin muokkaus- ja polttoprosessit. Elimistöllä on tällöin mahdollisuus tuottaa energiaa rasvasta eikä vain sokerista, mistä on erityistä hyötyä kestävyyslajeissa, jotka tyhjentävät elimistön hiilihydraattivarastot.

Geenit ratkaisevat voiton mahdollisuudet

Geenit määräävät tiukasti sen, kuinka lähelle huippua urheilija voi päästä. Lue lisää täältä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: