Acoustic Research Centre/University of Salford

Tutkijat rekonstruoivat Stonehengen äänimaailman

Nykyisin Stonehengestä on jäljellä vain puolet, mutta kun kivikehä aikoinaan oli kokonainen, se toimi tutkimuksen mukaan jättimäisenä vahvistimena.

Etelä-Englannissa sijaitseva Stonehenge on vaikuttava esihistoriallinen monumentti, joka on kiehtonut mielikuvitusta pitkään. Arkeologit eivät edelleenkään ole aivan varmoja siitä, mikä 30 metriä leveän kivikehän alkuperäinen tarkoitus oli, mutta se on luultavasti toiminut vuosisatojen varrella monenmoisten seremonioiden näyttämönä.

Paikalle vaeltaneille ihmisille se on varmasti ollut vaikuttava näky – ja uuden tutkimuksen mukaan tuottanut myös upean äänielämyksen.

Stonehengen pienoismallilla tehdyt kokeet osoittavat, että kivikehä saanut äänen kaikumaan pitkään.

© Acoustic Research Centre/University of Salford

Englantilaisen Salfordin yliopiston akustiikka-asiantuntijat rakensivat Stonehengestä pienoismallin suhteessa 1:12 ja tutkivat kivkehän akustisia ominaisuuksia kaiuttomassa tilassa.

Ääni jäi väreilemään ilmaan

Malli perustuu tutkijoiden parhaaseen mahdolliseen käsitykseen siitä, millaiselta Stonehenge on näyttänyt täydellisenä noin 4 200 vuotta sitten. Se koostui tuolloin 157 kivestä, joista nykyisin on jäljellä vain 63 kokonaista kiveä.

Stonehengen pienoismallin kivien valmistaminen vei aikaa. Ensin kivistä 3D-tulostettiin minikopiot (oikealla) aitojen kivien laserskannausten perusteella. Sen jälkeen kopioiden perusteella valmistettiin mallin kivien valumuotit (vasemmalla). Kivet valettiin erikoiskipsistä, jotta ne saivat oikeat akustiset ominaisuudet.

© Acoustic Research Centre/University of Salford

Kaiuttomaan huoneeseen asetettiin kaiuttimia ja mikrofoneja sekä pienoismallin sisä- että ulkopuolelle. Äänitestit osoittivat, että kivikehä toimi vahvistimena, joka pidensi jälkikaiunta-aikaa.

Äänestä mitattiin, kuinka kauan kului, ennen kuin äänenvoimakkuus aleni 60 desibelillä alkuperäisestä voimakkuudesta. Stonehengessä tämä jälkikaiunta-aika oli 0,6 sekuntia. Tavallisessa huoneessa aika on 0,4 sekuntia, kun taas isoissa moderneissa konserttisaleissa se voi olla noin 2 sekuntia.

© Shutterstock

3 faktaa Stonehengestä

Ikä: Kehävalli rakennettiin 5 100 vuotta sitten. Kivikehä pystytettiin noin 4 500 vuotta sitten.

Koko: Kivikehän halkaisija on noin 30 metriä. Suurimman paaden korkeus on noin 5,5 metriä ja paino 25 tonnia.

Alkuperä: Ensimmäiset kivet haettiin 30 kilometrin päästä pohjoisesta, osa kivistä on Walesista peräti 200 kilometrin päästä.

Kivikehän ulkopuolella testeissä ei havaittu jälkikaikua eikä muutakaan erikoista. Stonehengeen saapuneet esihistorialliset ihmiset ovat päässeet kokemaan erikoisen elämyksen, kun kivikehän sisällä on pidetty puheita, laulettu, soitettu tai rummutettu.