Olivier Grunewald

Tieteen huonoimmat hommat

Yksi kaivelee valaanruhoja, toinen sukeltaa tulivuoriin ja kolmas eristäytyy vuosiksi. Monet tutkimustehtävät ovat taatusti ikävämpiä kuin oma työsi.

Koeastronautti eristäytyy maapallolla

Mars500-hankkeen koeastronautit viettivät 17 kuukautta 180 neliömetrin kokoisessa avaruusaluksen jäljitelmässä. Tutkimus paljasti heidän laiskistuvan ja nukkuvan huonommin ja heidän mielialansa laskevan sitä mukaa kuin "lento eteni".

Mars500Crew/ESA

Valaanleikkaaja käsittelee mätää lihaa

Pilaantuneen kalan haju ei ole mitään verrattuna mädäntyneen valaan löyhkään. Siitä huolimatta meribiologiryhmä työskentelee tunteja kuolleen valaan parissa. Kumipukuihin pukeutuneet tutkijat paloittelevat valaan päästäkseen käsiksi sisäelimiin, joista he haluavat saada näytteitä.

R. SELLERS/SPORTSPHOTO/Polfoto

Vulkanologi ryömii kraatterin reunalla

Lämpötila ylittää kiehumispisteen, kun vulkanologit lähtevät töihin. Italialainen tutkija Dario Tedesco kävi vuonna 2010 ottamassa hyvin suojautuneena laava-, kivi- ja kaasunäytteitä Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevan aktiivisen tulivuoren, Nyiragongon, kraatterista.

Olivier Grunewald

Biologit sukeltavat isoihin limaklöntteihin

Muun muassa italialaisen Triesten yliopiston tutkijat ovat työntyneet Välimeren valtaviin limaesiintymiin imeäkseen niistä näytteitä. Kyse on merellisestä kasvilimasta, joka sisältää sekä eläviä että kuolleita mikroskooppisia eliöitä.

University of Trieste

Psykologi seuraa sekstaavia apinoita

Käyttäytymispsykologi Paul Vasey kanadalaisesta Lethbridgen yliopistosta on tutkinut makakien seksuaaliviettiä ja todennut muun muassa, että uroksilla ja naarailla on samaa sukupuolta olevia seksipartnereita ja naaraat torjuvat lähisukulaisten lähentely-yritykset.

Paul Vasey

Eläintieteilijät käyttävät itseään syöttinä

Mitä enemmän jalkoihin tarttuu verijuotikkaita, sitä parempi. Mark Siddall New Yorkin luonnontieteellisestä museosta kuljeskelee sademetsissä ja kosteikko- ja suoalueilla päästäkseen tutkimaan iilimatojen käyttäytymistä ja keinoja, joilla ne estävät verta hyytymästä.

Verena Timtschenko/Shutterstock

Luolatutkija laskeutui maan uumeniin

Pavel Demidov kävi maailman syvimmän luolan, Georgiassa sijaitsevan Verjovkinan, pohjan sifonissa eli veden peitossa olevassa osassa vuonna 2018. Vain viikkoa myöhemmin se tulvi, joten luolaa ehdittiin tutkia juuri ennen veden nousemista vaarallisesti. Retkikunta kävi ennätyksellisen syvällä: 2 212 metriä maanpinnan alapuolella.

Robbie Shone