Nasan tutkijat: Tämä on huonoin avaruusfilmi

Hollywood tuottaa avaruusaiheisia filmejä liukuhihnalta. Kun avaruuden asiantuntijat tutkivat filmien maailmaa, vain osa elokuvista läpäisee testin. Nasan työntekijät ovat nyt valinneet huonoimman ja parhaimman avaruusaiheisen elokuvan.

© 20th Century Fox, Marvel Studios, Warner Brothers, Paramount/montage

Star Wars, Star Trek ja Guardians of the Galaxy – luettelo elokuvista, joissa tieteellisiin faktoihin suhtaudutaan varsin kevyesti, on pitkä.

Yllä mainitut elokuvat eivät kuitenkaan kuuluneet ”kehnoimpien avaruusfilmien” kategoriaan, kun BBC äskettäin kysyi Nasan työntekijöiltä, mikä avaruusaiheinen elokuva heidän mielestään oli huonoin.

Nämä kolme elokuvaa olivat nimittäin avaruusjärjestön työntekijöiden suosikkeja – viihdyttäviä filmejä, jotka eivät edes yritä olla tieteellisen pohdiskelevia.

Huonoin filmi oli yllätys

Kyselyyn vastanneet olivat yhtä mieltä siitä, että huonoin avaruusfilmi on Gravity, joka valmistui vuonna 2013.

Elokuvassa Sandra Bullock näyttelee astronauttia, joka on korjaamassa Hubble-teleskooppia, kun avaruusromu osuu siihen.

Elokuva sai aikoinaan loistavat arvostelut ja voitti seitsemän Oscaria, mutta Nasan asiantuntijoita filmi ei vakuuta.

Virheet pelottavat

Nasan työntekijöiden mielestä filmissä on niin paljon pieniä virheitä, että se häiritsee. Esimerkiksi Bullock siirtyy yhdeltä kiertoradalta liian helposti toiselle: ISS:n rata kulkee 408 kilometrin korkeudessa, kun taas Hubble kiertää Maata 547 kilometrin korkeudessa.

Kiertoradalta toiselle siirtyminen vaatisi valtavan määrän energiaa ja vaikeita laskutoimituksia. Elokuvassa Bullock kuitenkin pääsee vaivatta Hubblelta ISS-asemalle.

Gravity-elokuvaa on arvosteltu ennenkin tieteellisten faktojen huomiotta jättämisestä. Alla oleva video on tehty vuonna 2014. Siinä tarkastellaan elokuvassa esiintyviä virheitä.