Vampyyrilöytö voi olla totta

Bulgariasta on kuulemma löydetty muinaishauta, jossa oli vampyyrejä. Mistä oikein on kysymys?

Count Dracula

Vampyyrit ovat tietenkin mielikuvitusolentoja. Niistä on kerrottu tarinoita maailman sivu, ja ne kiinnostavat esimerkiksi kansanperinteen tutkijoita. Pureviin ja verta imeviin vampyyreihin on uskottu varsinkin Itä-Euroopassa. Vanhimmat tunnetut kuvaukset ihmisten tai eläinten verta nauttivista elävistä ruumiista ovat kuitenkin peräisin nykyisen Irakin alueelta noin 4 000 vuoden takaa.

Myös arkeologit ovat tekemisissä aihepiirin kanssa, sillä kaivauksissa törmätään aika ajoin hautoihin, jotka sopivat vampyyriuskomuksiin. Näin on juuri jokin aika sitten Sozopolissa Bulgariassa tehdyn löydön laita. Se käsittää kahden noin 700 vuotta sitten ilmeisesti kirkkoon haudatun ihmisen jäännökset. Kummankin rinta oli lävistetty rautatangolla.

Kreivi Draculan luoja ammensi historiasta

Kaikkien aikojen vampyyrihahmon keksi irlantilainen kirjailija Bram Stoker, jonka käsialaa kauhuromaani Dracula on. Hänen uskotaan löytäneen vampyyrilleen nimen nykyisen Romanian alueen historiasta. Siellä hallitsi Valakiaksi nimitettyä ruhtinaskuntaa 1400-luvulla Vlad III. Julmana pidetty hallitsija sai liikanimet ?epe? (seivästäjä) ja Dr?culea (lohikäärmeen poika).