Naisten kuukautiskierrot EIVÄT tahdistu – 5 luuloa tieteen maailmasta

Mount Everest on maailman korkein vuori. Sokeri villiinnyttää lapset. Väärin. Tiede kumoaa monet sitkeät uskomukset korkeus- ja kovuusennätyksistä sokerin vaikutuksiin.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 2018.

"Sokeri villiinnyttää lapset"

© Shutterstock

Useimmat vanhemmat allekirjoittavat väitteen, että karkilla ja limsalla herkuttelu tekee lapsista ylivilkkaita.

Käsitystä kiistattomasti tukevia tutkimustuloksia ei ole kuitenkaan onnistuttu saamaan. Laajassa yhdysvaltalaistutkimuksessa ei todettu merkittävää eroa lasten käyttäytymisessä, vaikka osa heistä sai sokeria, osa korvaavaa makeutetta.

Toisessa kokeessa käytettiin vain keinotekoista makeutusainetta. Silti puolet vanhemmista oletti lapsensa nauttineen sokeria.

Sokerihumalaan uskovat vanhemmat saattavatkin aiheuttaa – ehkä jopa tiedostamattaan – omalla toiminnallaan lapsen levottomuutta.

Monet uskomukset ovat niin yleisiä, että ihmiset näkevät yhteyksiä sielläkin, missä niitä ei ole.

"Mount Everest on maailman korkein vuori"

© Shutterstock

Himalajan vuoristossa sijaitsevan Mount Everestin korkeus merenpinnasta on 8 848 metriä. Mikään muu vuori maapallolla ei kohoa näin korkealle.

Koska Mount Everest kohoaa ylängöllä, rinne kohoaa juurelta huipulle vain 5 400 metriä.

Etäisyys merenpinnan tasoon ei olekaan ainoa (tai paras) tapa ilmaista vuoren koko.

Toisella tavalla mittaamalla maapallon korkeimmaksi vuoreksi saadaan Havaijin sammunut tulivuori Mauna Kea, jonka korkein kohta on 4 207 metriä merenpinnan yläpuolella mutta joka on noin kymmenen kilometriä korkea, kun huomioon otetaan sen vedenalainen osa.

Mount Everest ei ole myöskään kauimmaksi Maan keskipisteestä ulottuva vuori.

Maapallon muodon takia Ecuadorin Chimborazon laelta on yli 2 000 metriä pitempi matka keskipisteeseen.

"Maan painovoima ei vaikuta astronautteihin"

© NASA

Vaikka avaruuslentäjät näyttävät leijuvan, ISS:n asukkaat altistuvat 90 prosentille siitä painovoimasta, joka pitää meidät muut tiukasti maanpinnalla, ja painuvat siksi kohti Maata.

Syynä siihen, että avaruusalus ei putoa maapallolle, on sen suuri nopeus.

ISS liikkuu eteenpäin 28 000 kilometrin tuntivauhtia, joten se pysyy muiden kiertävien kappaleiden tavoin omalla kiertoradallaan.

"Kameleontit vaihtavat väriä piiloutuakseen"

© Fuse/Getty Images

Kameleontin iho voi muuttua vihreästä mustaksi, siniseksi, punaiseksi, liilaksi tai kirja­vaksi. Hämmästyttävä muutos ei ole kuitenkaan eläimen keino häivyttää itsensä näkyvistä – päinvastoin.

Kameleontit kätkeytyvät, monien muiden liskojen tapaan, hyvin elinympäristöönsä niin kauan kuin niiden iho on vihreä.

Värin vaihduttua ne taas yleensä pistävät silmään. Ja näin on juuri tarkoituskin tapahtua.

Huomiota herättävät värit ovat ensisijaisesti viestinnän väline. Ne puhuvat lajitovereille selvää kieltä.

Koiras voi esimerkiksi pelotella kilpailijoitaan helakanpunaisella värillään, ja naaras voi ilmaista ulkonäöllään liehittelijöille, että se on jo tiineenä.

Väri vaihtuu usein silloin, kun lisko on kiihtynyt tai levoton lajitoverin takia. Hormonit ja aivojen signaalit vaikuttavat ihosolujen mikroskooppisiin kiteisiin niin, että tapa, jolla ne heijastavat valoa, muuttuu. Se näkyy värin vaihtumisena.

Joissakin tapauksissa kameleontit vaihtavat väriä säädelläkseen ruumiinlämpöä. Kun eläin on kylmissään, se voi tummentamalla ihoaan tehostaa lämmittävän auringonvalon imeytymistä.

"Naisten kuukautiskierrot tahdistuvat"

© Shutterstock

80 prosenttia naisista nyökkää hyväksyvästi otsikolle, vaikka väite ei pidäkään paikkaansa.

Asia kävi ilmi englantilaisen Oxfordin yliopiston vuonna 2017 tekemässä tutkimuksessa, jossa seurattiin 360 erilaisen naisparin kuukautiskiertoja.

Esimerkiksi yhdessä asumisesta, läheisestä ystävyydestä tai muusta tiiviistä kanssakäymisestä huolimatta kuukautiskierrot eivät tahdistuneet, vaan pikemminkin näytti siltä, että ne alkoivat ajan mittaan poiketa toisistaan.