Shutterstock
Yksisarvinen ja sarvi

Mistä taru yksisarvisesta on peräisin?

Yksisarvinen on tunnetuin taruolento. Mistä myytti on peräisin, ja mitä tämä valkoinen eläin ja sen ainutlaatuinen sarvi symboloivat?

Mitä yksisarvinen symboloi?

Yksisarvinen kuvataan monissa tarinoissa valkeaksi hevosen kaltaiseksi eläimeksi, jolla on otsassaan pitkä kierteinen sarvi.

Joissakin taruissa sitä kuvataan myös jaloksi, araksi, nopealiikkeiseksi ja äkäiseksi. Usein myös mainitaan, että sen pystyy kesyttämään vain neitsyt.

Sarvi suojaa myrkyltä

Euroopassa yksisarvisesta kirjoitti tiettävästi ensimmäisenä kreikkalainen lääkäri Ktesias.

Hän kuvasi 398 eaa. kirjoittamassaan teoksessa sitä aasin kokoiseksi, hyvin nopealiikkeiseksi ja villiksi eläimeksi, jota on mahdotonta saada kiinni elävänä.

Ktetiaksen mukaan sarvi suojeli sitä muun muassa myrkyttämiseltä. Keskiajalla yksisarvinen esiintyi myös eläinopin kirjoissa, ja sen sarvia kaupattiin sekä suojaksi myrkytyksiä vastaan että potenssilääkkeeksi. Jotkut oppineet tosin rohkenivat epäillä lajin olemassaoloa.

Lopulta 1638 tanskalainen luonnontieteilijä Ole Worm osoitti, että yksisarvisen sarviksi väitetyt esineet olivat todellisuudessa sarvivalaan kierteisiä syöksyhampaita.

Onko yksisarvinen ollut todellinen eläin?

Yksisarvisen kaltainen eläin mainitaan myös vanhoissa intialaisissa kirjoituksissa.

Sillä on mahdollisesti tarkoitettu aasiansarvikuonoa, jota esiintyy Intian niemimaalla.

Yksisarvinen todellisuudessa

Yksisarvisen myytin taustalla saattaa olla hohtavan valkea arabiankeihäsantilooppi eli valkobeisa.

Esikuvaksi on arveltu myös arabiankeihäsantilooppia, jolla sivulta katsottuna voi näyttää olevan vain yksi sarvi.

Toinen selitys on epämuodostuma. Viime kesänä italialaisessa eläntarhassa syntyi metsäkauris, jolla on geenivian takia vain yksi sarvi.