Missä joulupukki asuu?

Joulupukki on suosittu henkilö, jonka kotipaikasta moni maa kilpailee.

Santa Claus and reindeers

Joulupukin asuinpaikasta vallitsee eri käsityksiä, ja asiasta on aikojen kuluessa kiistelty kiivaastikin.

Kaupallisuuden tultua yhä tärkeämmäksi osaksi joulua lahjoja tuovan joulu-ukon osoitteesta on syntynyt varsinainen kilpailu. Pohjoisamerikkalaisen perinteen mukaisesti pukki asuu pohjoisnavalla. Tämän osoitteen teki tunnetuksi taiteilija Thomas Nast vuonna 1866.

Monissa maissa joulupukin kodiksi on esitetty jokin paikka oman maan rajojen sisäpuolelta. Suomalaisen joulupukin kotiosoite paljastui vuonna 1927, kun tunnettu radiotoimittaja Markus-setä kertoi hänen asuvan Savukosken kunnassa Korvatunturilla. Sittemmin joulupukki on tosin joutunut perustamaan pajan myös napapiirille Rovaniemen lähettyville, koska lentokoneella saapuvien joulumatkailijoiden on helpompaa tavata hänet siellä. Napapiirillä toimii myös joulupukin postikonttori, jonne kaikki maailman lapset voivat lähettää lahjatoiveitaan. Ruotsissa taas on perustettu vastaavia joulupukin pajoja Moran kaupunkiin Taalainmaalle.

Tanskalaislapset tietävät pukin asuvan Grönlannissa. Hänen asuinpaikakseen on ehdotettu myös Turkkia sekä kaukaista autiota seutua Pohjois-Venäjällä. Turkki ei ole aivan tuulesta temmattu ehdotus, sillä joulupukin esikuva, Myran piispa Pyhä Nikolaus, oli kotoisin sieltä.

Kaikissa maissa joulupukin kotiseudusta ei ole aivan tarkkaa tietoa. Näin on esimerkiksi Hollannissa, jonne sikäläinen joulupukki, Sinterklaas, tosin perinteisesti saapuu marraskuussa laivalla Espanjasta.

Uusimpia ehdokkaita on Keski-Aasiassa sijaitseva Kirgisia, joka vuonna 2007 julistautui joulupukin kotimaaksi. Tämä perustui siihen, että ruotsalainen konsulttiyritys laski Kirgisian olevan kuljetusyhteyksien puolesta paras tukikohta ympäri maailmaa suuntautuvalle tavaraliikenteelle. Kirgisiassa nimettiin joulupukille oma vuorikin, ja maa toivoo saavansa joulupukin varjolla matkailutuloja.

Lähteet: en.wikipedia.org: Santa Claus www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Joulupukki+sai+Kirgisiasta+jo+vuoren+ja+vuoden/1135232859252