Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Raamatussa ei kerrota Marian ratsastaneen aasilla.

© Shutterstock
Kulttuuri - Myytit

Joulumyytti: Syntyikö Jeesus Betlehemissä?

Osa historioitsijoista uskoo, että Jeesuksen kerrotaan syntyneen Betlehemissä siksi, että se loi yhteyden hänen ja kuningas Daavidin välille. Joosefilla ja Marialla ei sinänsä ollut mitään syytä matkustaa kotoaan Betlehemiin.

Jouluevankeliumin mukaan viimeisillään raskaana ollut Maria matkusti sulhasensa Joosefin kanssa kodistaan Nasaretista Betlehemiin, jotta heidät ­voitaisiin kirjata siellä keisari Augustuksen väestölaskentaan.

Perille päästyään Maria synnytti Jeesuksen tallissa.

Joosef ja Maria jäivät kotiin

Roomalaisten tiedetään toteuttaneen ajan­las­kumme alun aikoihin useita väestö laskentoja.

Vanhoissa lähteissä ei kuitenkaan mainita, että ihmisten olisi pitänyt kirjautua väestörekisteriin synnyinkaupungissaan ja matkustaa sitä varten ehkä kovinkin kauas asuinpaikastaan.

Nasaretista on Betlehemiin linnuntietä noin sata kilometriä, mikä oli antiikin aikaan pitkä taival, tehtiinpä se sitten jalan tai aasin selässä.

Käytännössä matkaa oli vieläkin enemmän, sillä Maria ja Joosef olisivat luultavasti halunneet kiertää Samariaksi kutsutun alueen kaukaa.

Monien lähteiden mukaan samarialaisten ja muiden juutalaisten välit olivat kireät, ja muukalaiset olisivat hyvinkin voineet joutua Samariassa ryöstetyiksi tai jopa tapetuiksi.

Joosef ja Maria eivät todennäköisesti lähteneetkään Nasare­tista minnekään.

Pariskunta vältteli vaarallista kaupunkia

Välimeren itärannikko oli tuolloin roomalaisten hallinnassa. Juutalaisyhteisöä leimasivat sisäiset kiistat ja taistelu roomalaisia vastaan.

Profeetat olivat luvanneet juutalaisille, että nämä saisivat pian vapahtajan, Messiaan.

Raamatussa kerrotaan Jeesuksen syntyneen Betlehemissä luultavasti siksi, että Betlehemiä pidettiin kuningas Daavidin synnyinkaupunkina ja profeettojen mukaan Messiaankin oli määrä syntyä siellä.

Jos pariskunta silti matkusti Nasaretista Betlehemiin, tarjolla oli useita vaihtoehtoisia reittejä. Juutalaisina Joosef ja Maria olisivat todennäköisesti välttäneet kulkemista Samariassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota