Raamatussa ei kerrota Marian ratsastaneen aasilla.


© Shutterstock

Joulumyytti: Syntyikö Jeesus Betlehemissä?

Osa historioitsijoista uskoo, että Jeesuksen kerrotaan syntyneen Betlehemissä siksi, että se loi yhteyden hänen ja kuningas Daavidin välille. Joosefilla ja Marialla ei sinänsä ollut mitään syytä matkustaa kotoaan Betlehemiin.

sunnuntai 17. joulukuuta 2017 teksti THERESE BOISEN HAAS

Jouluevankeliumin ­mukaan viimeisillään raskaana ollut Maria matkusti sulhasensa Joosefin kanssa ­kodistaan Nasaretista Betlehemiin, jotta heidät ­voitaisiin kirjata siellä keisari Augustuksen väestölaskentaan. 

Perille päästyään Maria ­synnytti Jeesuksen tallissa.

Joosef ja Maria jäivät kotiin

Roomalaisten tiedetään toteuttaneen ajan­las­kumme alun aikoihin useita väestö­laskentoja.

Vanhoissa lähteissä ei kuitenkaan mainita, että ihmisten olisi pitänyt kirjautua väestörekisteriin synnyinkaupungissaan ja matkustaa sitä varten ehkä kovinkin kauas asuinpaikastaan.

Nasaretista on Betlehemiin linnuntietä noin sata kilomet­riä, mikä oli antiikin aikaan pitkä taival, tehtiinpä se sitten jalan tai aasin selässä.

Käytännössä matkaa oli vieläkin enemmän, sillä Maria ja Joosef olisivat luultavasti halun­neet kiertää Samariaksi kutsutun alueen kaukaa.

Anna joululahja, joka menee suoraan aivoihin – Tieteen Kuvalehden lahjakortti.

Monien lähteiden mukaan samarialaisten ja muiden juutalaisten välit olivat kireät, ja muukalaiset olisivat ­hyvinkin voi­neet joutua Samariassa ryöstetyiksi tai jopa tapetuiksi.

Joosef ja Maria eivät todennäköisesti lähteneetkään Nasare­tista minnekään. 

Pariskunta vältteli vaarallista kaupunkia

Välimeren itärannikko oli tuolloin roomalaisten hallinnassa. Juutalaisyhteisöä leimasivat sisäiset kiistat ja taistelu roomalaisia vastaan. 

Profeetat olivat luvanneet juutalaisille, että nämä saisivat pian vapahtajan, Messiaan. 

Raamatussa kerrotaan Jeesuksen syntyneen Betlehemissä luultavasti siksi, että Betlehemiä pidettiin kuningas Daavidin synnyin­kaupunkina ja profeettojen mukaan Messiaankin oli määrä syntyä siellä.

Jos pariskunta silti matkusti Nasaretista Betlehemiin, tarjolla oli useita vaihtoehtoisia reittejä. Juutalaisina Joosef ja Maria olisivat todennäköisesti välttäneet kulkemista Samariassa. 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: