Shutterstock
Jesus

Onko Jeesus syntynyt 24. joulukuuta?

Jeesuksen syntymäpäivää vietetään 24. joulukuuta, mutta Raamatusta ei löydy mainintaa siitä, että Jeesus olisi syntynyt joulukuussa.

Jeesuksen syntymäpäivä ei ole tiedossa

Kristityt viettävät joulua joulukuun lopulla siksi, että kristillisen perimätiedon mukaan Jeesus syntyi joulukuun 24. ja 25. päivän välisenä yönä.

Jeesuksen syntymäjuhlan ajoitus juontuu pitkälti esikristillisestä perinteestä. Esimerkiksi Raamatussa ei missään kohdassa sanota, että Jeesus syntyi juuri joulukuussa.

Roomalaiset ja viikingit valitsivat joulukuun

Tutkijat eivät ole yksimielisiä sen enempää Jeesuksen syntymäpäivästä kuin -vuodestakaan. Joulun ajoitus vuoden loppuun johtuu siitä, että antiikin roomalaiset viettivät keskitalven juhlaansa Sol Invictusta 25. joulukuuta.

Sol Invictus eli ”voittamaton aurinko” muistutti monin tavoin viikinkien jól-juhlaa, jota Pohjolan muinaiset asukkaat viettivät talvipäivän seisauksen aikoihin sen kunniaksi, että päivä alkoi taas pidentyä.

Auringonlasku talvipäivänseisauksena

Talvipäivänseisaus on joko 21. tai 22. joulukuuta. Se on vuoden lyhin päivä.

© Shutterstock

Kristityt säilyttivät keskitalven juhlan ajankohdan kutakuinkin ennallaan, mutta he yhdistivät juhlan Jeesuksen syntymään.

Itä-Roomassa Jeesuksen syntymää vietettiin vasta 6. tammikuuta, ja samaa itäistä tapaa noudatetaan edelleen muun muassa Venäjällä.

Raamatusta löytyy eri syntymävuosia

Evankeliumit eivät kerro Jeesuksen syntymän tarkkaa ajankohtaa. Matteuksen evankeliumin mukaan Jeesus syntyi kuningas Herodeksen hallintoaikana, toisin sanoen viimeistään vuonna 4 eaa.

Luukkaan evankeliumissa sanotaan, että kirjoittautuminen veroluetteloon oli toimitettava Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Tämä taas viittaa vuoteen 7 jaa.

Vaikka tutkijat eivät ole yksimielisiä, useimmat pitävät vuotta 4 eaa. todennäköisimpänä.

Raamatussa ei mainita päivämäärää, mutta 300-luvun vaiheilla kristityt alkoivat juhlia Jeesuksen syntymää joulukuussa.

Rooman keisari Aurelianus teki vuonna 274 roomalaisen mytologian sol-jumalasta valtakunnan pääjumalan ja määräsi Sol invictus -juhlan päivämääräksi 25. joulukuuta.

Kristityt alkoivat viettää Kristuksen syntymäjuhlaa samana päivänä syrjäyttääkseen muinaisen roomalaisen jumalan palvonnan.