Joulumyytti: Oliko Maria todella neitsyt tullessaan raskaaksi?

Maria kuvataan kristinuskossa usein äidillisenä ja synnittömänä henkilönä, jonka raskaaksi tulo oli ihme ja joka synnytti Jumalan pojan. Hänen neitsyydelleen on kuitenkin aivan toisenlainen selitys kuin yleensä luullaan.

Kristillisessä perinteessä Jeesus Nasaretilainen oli Jumalan poika ja maailman vapahtaja. Hän on samaan aikaan Jumala, Jumalan poika ja ihminen

”Neitsyt” on käännösvirhe

Todennäköinen selitys Jeesuksen neitseel­liselle sikiämiselle on ­tahaton käännösvirhe. Vanhan testamentin ­profeetat ennustavat, että Messias syntyy ”nuoresta naisesta”.

Kun heprean­kielinen teksti käännettiin kreikaksi, nuorta naista tarkoittava heprean sana alma kääntyi neitsyttä tarkoittavaksi parthenokseksi.

Heprean neitsyeen viittaava sana ­betula ei esiinny Vanhassa testamentissa lainkaan.

Neitseellinen syntymä auttoi markkinoimaan Jeesusta

Useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että Jeesus on historiallinen henkilö, mutta Marian raskaaksi tulon yksityiskohtia ei mainita lähteissä. Evankeliumitkin ovat asiasta eri mieltä.

Matteuksen ja Luukaksen mukaan Maria tuli raskaaksi Pyhästä hengestä, ja oli siksi neitsyt synnyttäessään Jeesuksen. Johannes taas mainitsee Joosefin Jeesuksen isäksi.

Tutkijat arvelevat, että evankeliumien kirjoittajilla oli painavia syitä levittää oppia neitseellisestä syntymästä, sillä se teki Jeesuksesta kiinnostavamman roomalaisten keskuudessa.

Antiikin roomalaiset ja kreikkalaiset uskoivat yleisesti, että mahtihenkilöt olivat usein jumalan ja neitsyen jälkeläisiä.