Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri - Myytit

Joulumyytti: Oliko Maria todella neitsyt tullessaan raskaaksi?

Maria kuvataan kristinuskossa usein äidillisenä ja synnittömänä henkilönä, jonka raskaaksi tulo oli ihme ja joka synnytti Jumalan pojan. Hänen neitsyydelleen on kuitenkin aivan toisenlainen selitys kuin yleensä luullaan.

Kristillisessä perinteessä Jeesus Nasaretilainen oli Jumalan poika ja maailman vapahtaja. Hän on samaan aikaan Jumala, Jumalan poika ja ihminen

”Neitsyt” on käännösvirhe

Todennäköinen selitys Jeesuksen neitseel­liselle sikiämiselle on ­tahaton käännösvirhe. Vanhan testamentin ­profeetat ennustavat, että Messias syntyy ”nuoresta naisesta”.

Kun heprean­kielinen teksti käännettiin kreikaksi, nuorta naista tarkoittava heprean sana alma kääntyi neitsyttä tarkoittavaksi parthenokseksi.

Heprean neitsyeen viittaava sana ­betula ei esiinny Vanhassa testamentissa lainkaan.

Neitseellinen syntymä auttoi markkinoimaan Jeesusta

Useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että Jeesus on historiallinen henkilö, mutta Marian raskaaksi tulon yksityiskohtia ei mainita lähteissä. Evankeliumitkin ovat asiasta eri mieltä.

Matteuksen ja Luukaksen mukaan Maria tuli raskaaksi Pyhästä hengestä, ja oli siksi neitsyt synnyttäessään Jeesuksen. Johannes taas mainitsee Joosefin Jeesuksen isäksi.

Tutkijat arvelevat, että evankeliumien kirjoittajilla oli painavia syitä levittää oppia neitseellisestä syntymästä, sillä se teki Jeesuksesta kiinnostavamman roomalaisten keskuudessa.

Antiikin roomalaiset ja kreikkalaiset uskoivat yleisesti, että mahtihenkilöt olivat usein jumalan ja neitsyen jälkeläisiä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota