5 faktaa tarujen jetistä

Himalajalta on löydetty dna:ta, joka kuuluu tuntemattomalle karhulajille. Lajilla saattaa olla yhteys tarinoihin vuorilla liikkuvasta lumimiehestä. Tutustu siihen, mitä jetistä tiedetään, ja lue lisää dna-löydöstä.

Yeti in the snow

Tuoreet dna-analyysit ovat antaneet uuden näkökulman väitteisiin, joiden mukaan Himalajalla elää jetiksi kutsuttu outo olio. Kun jetin karvoiksi väitetyistä näytteistä analysoitiin dna, kaksi näytteistä todisti karvojen kantajan olevan läheistä sukua 40 000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleelle jääkarhulle.

Ehkä vanhoissa tarinoissa vuorien karvaisista jäteistä onkin jotain perää. Millaisia tarinoita lumimiehestä kerrotaan? Ja mitä siitä oikeasti tiedetään?

1. Mikä jeti on?

Jeti eli lumimies on apinaa tai karhua muistuttava olento, jonka väitetään asuvan Himalajan vuoristossa Nepalissa, Intiassa ja Tiibetissä.

2. Miten jeti käyttäytyy?

Tarinoiden mukaan jeti on isokokoinen, karvainen otus, joka liikkuu pääasiassa öisin. Jeti voi tiettävästi vihellellä ja murista, mutta se ei osaa puhua. Olion kerrotaan olevan niin vahva, että se voi tappaa ihmisen yhdellä iskulla.

3. Milloin jeti havaittiin ensimmäisen kerran?

Nepalin seudulla liikkuu useita hyvin vanhoja tarinoita ihmisistä, jotka ovat kohdanneet jetin, mutta ensimmäinen virallinen ja julkinen jeti-havainto on vuodelta 1925. Tuolloin saksalainen valokuvaaja väitti nähneensä sen.

Moni väittää nähneensä jetin, ja havainnoiden tueksi on otettu jopa valokuvia, mutta useimmat niistä ovat osoittautuneet väärennetyiksi.

4. Miten jeti-havaintoja selitetään?

Yleensä oletetaan, että jetiksi on luultu jotain tunnettua eläintä, joka vain on jollain tavalla muistuttanut mielikuvaa jetistä. Yksi suosituista selityksistä on vuorien alarinteillä elävä apina, languri, tai kauluskarhu, joka on sukua tavalliselle karhulle.

5. Onko jetillä sukulaislajeja?

Jeti ei suinkaan ole ainoa isokokoinen tarueläin, vaan vastaavia tarinoita tunnetaan muualta maailmasta:

? Orang pendek, Indonesia Indonesiassa kerrotaan tarinoita orang pendekistä eli "pienestä ihmisestä". Niiden mukaan olento elää Sumatran vaikeapääsyisissä metsissä. Tarinoita on kerrottu ainakin sadan vuoden ajan, mutta niistä kiinnostuttiin toden teolla vuonna 2004, kun Sumatran läheltä Floressaaresta löytyi Homo floresiensis -nimisen ihmislajin fossiileita. Pienikokoinen muinaisihminen eli siellä vielä 12 000 vuotta sitten.

? Mande barung, Intia Intiassa huhutaan mande barungista, apinaa muistuttavasta ihmisestä, jonka kerrotaan elävän syrjäseudulla Garovuorten metsissä Intian koillisosassa sijaitsevassa Meghalayan maakunnassa. Gorillamaisen mande barungin väitetään olevan väriltään harmaa ja musta, jopa 3 metriä pitkä ja syövän hedelmiä ja kasveja.

? Mapinguarí, Brasilia Amazonaksen alueella on oma taruolentonsa, mapinguarí, joka on punaturkkinen apinamainen olento. Sen ulkomuotoa kuvataan eri tarinoissa hyvin eri tavoin. Joissakin sillä väitetään olevan yksi silmä, pitkät kynnet, krokotiilin iho ja toinen suu mahan kohdalla. Toisinaan se taas kuvataan isoksi apinaksi, jonkinlaiseksi kaksi metriä pitkäksi jättiläislaiskiaiseksi, jolla on isot kynnet.

? Isojalka, Pohjois-Amerikka Tarujen mukaan Yhdysvaltojen luoteisrannikon ja Kanadan metsissä elää jetin amerikkalainen toisinto: big foot eli isojalka. Gorillaa muistuttavalla olennolla on isot jalat ja ruskea tai punaruskea turkki, isot silmät ja silmiinpistävät kulmakaaret. Tiettävästi se myös haisee todella pahalta.

Haluatko lukea lisää Himalajan jeti-jahdista?

Jetiksi arvellun olennon dna:ta on päästy testaamaan ensimmäistä kertaa, ja tulokset viittaavat siihen suuntaan, että vuorilla voi todella elää jokin outo olento.

Lue lisää artikkelista: