NB_u24 Apple

Apple haastaa Spotifyn ja Wimpin

Apple julkisti uuden palvelun, jonka on määrä korvata iTunes. Uusi Apple Music kilpailee Spotifyn kaltaisten suoratoistopalvelujen kanssa.

torstai 11. kesäkuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Apple on juuri julkistanut uuden musiikkipalvelun, Apple Musicin. Applen toimitusjohtaja, Tim Cook, esitteli alkuviikosta uuden palvelun World Wide Developer -konferenssissa.

Uusi suoratoistopalvelu haastaa alan suuret toimijat, kuten Spotifyn, joka on jo vuosia peitonnut Applen iTunesin. Applen palvelu tarjoaa musiikkia suoratoistona iTunesin musiikkikirjastosta. Se sisältää myös Beat 1 -radioaseman ja Connect-alustan, jossa taiteilijoilla on mahdollisuus kohdata yleisönsä.

Apple tarjoaa taiteilijoille välineen, jolla he pääsevät lähemmäs yleisöään.

Apple Music toimii Apple-maailman lisäksi myös Android-laitteissa ja Windows-tietokoneisssa. Palvelu julkistetaan kesäkuun 30. päivä.

Repliikit ja kertosäkeet muuttuvat dataksi

Teknisesti suoratoisto tarkoittaa palvelimelta joko johdon tai radioaaltojen välityksellä tulevaa datavirtaa. Kun data tulee dekooderiin (laitteeseen, sovellukseen tai selaimen liitännäiseen), se muutttuu ääneksi.

Dekooderi tai soitin hakee ja muuttaa dataa tarkoituksella hieman nopeammin kuin se toistaa musiikkia tai filmiä. Tieto tallennetaan niin kutsuttuun puskurimuistiin, joka takaa sen, että soitto ei keskeyty, vaikka datavirrassa esiintyisikin viivästyksiä.

Tekniikan kehitys luo suoratoistomenestyksen

Erityisesti elokuvat ja tv-sarjat ovat raskaita siirrettäviä. Muutama vuosi sitten HD- eli teräväpiirtotasoista elokuvaa ei voinut katsoa tavallisella tietokoneella, sillä käyttäjien modeemit eivät yksinkertaisesti kyenneet siirtämään riittävästi dataa.

Kun 64 kilotavun modeemi esiteltiin vuonna 1986, kaapelin kautta kulki 64 000 bittiä sekunnissa. Nyt 4G-puhelin voi hakea langattomasti 1 000 000 000 bittiä sekunnissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: