Shutterstock
dj, musiikki, tanssi

Musiikki leviää kuin virus

Seitsemän vuoden suosituimpien kappaleiden avulla matemaatikot saivat selville, että musiikki leviää saman kaavan mukaan kuin virustauti.

Niin syrjäistä seutua ei maailmassa olekaan, ettei siellä syntyneestä biisistä voisi tulla kansainvälistä hittiä. Musiikki leviää nimittäin kuin virus.

Matemaatikko Dora Rosati kanadalaisesta McMasterin yliopistosta on kollegoineen osoittanut, että virologien käyttämät epidemioiden ennustusmallit soveltuvat hyvin myös musiikkikappaleiden lataamismäärien ennustamiseen.

Yksi tarttuvimmista kappaleista oli Lady Gagan Bad Romance vuodelta 2009.

Ihmiset ”tartuttavat” toisiinsa musiikkia puhumalla siitä, tekemällä somessa sitä koskevia postauksia ja kuuntelemalla sitä yhdessä. Virustartunnoille altistutaan samankaltaisen käyttäytymisen vuoksi, vaativathan ne henkilöiden välisiä kontakteja.

Viruksen leviämistä voidaan ennustaa SIR-mallin avulla. Siinä tutkitaan, kuinka monta on alttiina sairastumiselle, kuinka monta sairastuu ja kuinka monta paranee.

Jokainen epidemia kehittyy omalla tavallaan. Vastaavasti musiikkikappale saa omanlaisensa suosiokäyrän sen jälkeen, kun se on löydetty netistä.

On tietenkin mahdotonta tietää tarkalleen, kuinka monta henkilöä kuuntelee tiettyä musiikkikappaletta tiettynä aikana.

Tutkijaryhmä selvitti SIR-mallin ennusteen osuvuutta tuhannella Britanniassa vuosina 2007–2014 eniten ladatulla musiikkikappaleella.

Jotta sellaiset joululaulut kuin Last Christmas eivät vääristäisi tulosta, 50 niin sanottua vuodenaikalaulua jätettiin tarkastelun ulkopuolelle.

Sellaiset joululaulut kuin Last Christmas karsittiin, jottei tulos vääristyisi.

Loput 950 kappaletta jaettiin genreihin, ennen kuin Rosatin tutkimusryhmä selvitti lataushistorian jokaisen kappaleen osalta.

Kävi ilmi, että 828 kappaleen suosio oli kasvanut epidemian leviämistapaa vastaavasti.

Rosati teki tutkimustuloksista myös sen havainnon, että musiikkigenrejen tarttuvuudessa on samankaltaisia eroja kuin virusten tarttuvuudessa.

Esimerkiksi koronapandemian tapauksessa tartuttavuusluku, R0, kertoo, kuinka monta uutta tartuntaa viruksen saanut henkilö keskimäärin aiheuttaa. Rosati määritti vastaavalla tavalla tartuttavuusluvun eri musiikkigenreille.

Electronica, musiikki, dj
© Shutterstock

Electronica tarttuu eniten

Tartuttavuusluku, R0, ilmaisee viruksen tarttuvuuden. Musiikkigenreistä electronicalla on selvästi suurin tartuttavuusluku.

  • Dance – tartuttavuusluku: 2,8
  • Metal – tartuttavuusluku: 3,7
  • Reggae – tartuttavuusluku: 5,6
  • Country & western – tartuttavuusluku: 4,8
  • Bollywood – tartuttavuusluku: 25
  • Indie/alternative – tartuttavuusluku: 25
  • Soul/R&B/funk – tartuttavuusluku: 31
  • Pop – tartuttavuusluku: 35
  • Rock – tartuttavuusluku: 129
  • Rap/hiphop – tartuttavuusluku: 311
  • Electronica – tartuttavuusluku: 3 430

Tartuttavimmaksi genreksi osoittautui electronica, jonka R0 on 3 430. Electronica on siten noin 200 kertaa niin tarttuva kuin tuhkarokko, joka kuuluu erittäin herkästi tarttuviin virustauteihin.

Tutkijat pitävät mahdollisena selityksenä electronican tehokkaalle leviämiselle sitä, että sen ystävät ovat muihin genreihin mieltyneitä enemmän tekemisissä toistensa kanssa ja suhtautuvat musiikkiin fanaattisemmin.

Seuraavaksi aiotaan selvittää, onko musiikillakin superlevittäjiä. Tutkimus voi paljastaa, mistä tekijöistä musiikkikappaleen valtava kansansuosio riippuu.

Cowboysaappaat, kitara, musiikki
© Shutterstock