Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coins depicting Silphium
Kulttuuri

Mistä sydänsymboli on lähtöisin?

Elimistön sydän ei juuri muistuta sydänsymbolia, joka yhdistetään rakkauteen. Mistä sen muoto on peräisin?

Rakkauden vertauskuvaksi vakiintuneen tyylitellyn sydämen taustaa ei tunneta. Sehän muistuttaa vain etäisesti elintä, jolta se on saanut nimensä. On arveltu, että symbolin muodostavien kahden kaaren esikuvina eivät olisikaan ihmisen pumpun muodot vaan naiselliset piirteet.

Symbolinen sydän näyttää myös jossain määrin muinaisegyptiläiseltä sydäntä tarkoittavalta kuvakirjoitusmerkiltä. Egyptissä sydäntä pidettiin järjen ja tunteiden keskuksena. Se pantiin palsamoinnin jälkeen takaisin vainajan rintaan, sillä egyptiläiset uskoivat, että sydän punnittiin kuolemanjälkeisessä oikeudenkäynnissä.

Sydämenkuvan selitykseksi on esitetty myös antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten käyttämän mauste- ja rohdoskasvin Ferula historican siemeniä. Tätä myös silfiona ja laserina tunnettua kasvia esiintyi aikoinaan muinaisen Kyrenen eli nykyisen Libyan alueella Afrikassa. Kasvin taloudellisesta merkityksestä kertoo paljon se, että kyreneläiset löivät rahoja, joissa oli sen kuva. Kolikkoihin ikuistetut F. historican siemenet muistuttavat erehdyttävästi sydänsymbolia.

Antiikin aikaan F. historicalla ei uskottu olevan vain parantavia vaikutuksia. Plinius vanhemman mukaan se sopi myös ehkäisytarkoituksiin. Ehkä tämä seksielämään liittyvä seikka yhdistää kasvin myös rakkauteen.

Lue myös:

Heart Egypt
Kulttuuri

Miksi juuri sydän symboloi tunteita?

0 minuuttia
Kulttuuri

Matematiikan yhtälön ratkaisu kesti 64 vuotta

2 minuuttia
Sidotut jalat
Kulttuuri

Mikä naisten muoti-ilmiö on kivuliain?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota