Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Handshake
Kulttuuri

Mistä on peräisin tapa tervehtiä kättelemällä?

Mitä kättelemisellä halutaan kertoa toisille ihmisille?

Kättely on merkki luottamuksesta ja hyvistä aikeista. Joidenkin käsitysten mukaan se juontuu tavasta osoittaa, että kättelijä ei kanna asetta. Tervehtimisen lisäksi kättelemällä usein hyvästellään, esittäydytään vieraille ihmisille tai vahvistetaan sopimus tai esimerkiksi urheiluottelun lopputulos.

Nykyisen sikainfluenssaepidemian aikaan palveluammateissa toimivia on kehotettu tartuntavaaran vuoksi välttämään kättelyä, mutta yleensä kättelystä kieltäytymistä pidetään epäkohteliaana. Tosin joissakin islamilaisissa yhteisöissä vastakkaisten sukupuolten edustajat eivät kättele vaan tervehtiminen tapahtuu nyökkäämällä tai kumartamalla.

Vanhin tunnettu viittaus kättelyyn on parisentuhatta vuotta vanha reliefi, joka on peräisin nykyisen Turkin alueella sijainneesta Kommagenen valtakunnasta. Siinä on kuvattuna Kommagenen hallitsija Antiokhos I paiskaamassa kättä kreikkalaisen mytologian taruhahmon Herakleen kanssa. Hieman nuorempi kättely on ikuistettu keisari Neron aikaiseen roomalaiseen metallirahaan, joka on lyöty vuosien 96 ja 98 välillä.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota