Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Matematiikan yhtälön ratkaisu kesti 64 vuotta

Yhtälö näyttää yksinkertaiselta, mutta se on aiheuttanut matemaatikoille harmaita hiuksia vuodesta 1955 alkaen. Nyt brittimatemaatikko on vihdoin onnistunut ratkaisemaan yhtälön tietokoneohjelman avulla.

Shutterstock

Brittiläinen matemaatikko on vihdoin ratkaissut ongelman, joka ehti piinata alan tutkijoita 64 vuotta: miten luku 33 voidaan esittää kolmen kolmanteen potenssiin korotetun kokonaisluvun summana eli matemaattisena yhtälönä x^3 + y^3 + z^3 = 33.

Äkkiseltään yhtälö voi vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta ratkaisua on etsitty vuodesta 1955 asti. Nytkään sitä ei ratkaistu pelkillä ihmisaivolla.

2 ja 16 nollaa eli 20 000 biljoonaa. Niin monta eri arvoa Bookerin tietokoneohjelma kokeili x:lle, y:lle ja z:lle, jotta se löysi ratkaisun niin sanottuun 33:n ongelmaan.

Bristolin yliopiston matematiikan professori Andrew Booker laati tietokoneohjelman, joka etsii ratkaisuja yhtälöön eri tuloksilla välillä 1–100.

Professori hyppi innosta

Ohjelma kokeili x:n ja, y:n ja z:n paikalle eri lukuja välillä miinus 10^16 ja plus 10^16.

Booker oletti, että ohjelma ei löydä ratkaisua kuuluisaan yhtälöön, mutta toisin kävi. Kokeiltuaan kaikkia lukujoukon vaihtoehtoja, joita on kaikkiaan 20 000 biljoonaa, ohjelma ratkaisi yhtälön. Yhtälö on tosi näillä arvoilla:

x = 8 866 128 975 287 528 y = – 8 778 405 442 862 239 z = – 2 736 111 468 807 040.

Bookerin kertoman mukaan hän itse suorastaan hyppi innosta nähtyään ohjelman tuottaman ratkaisun. Sen sijaan hänen vaimonsa ei kuulemma aivan pystynyt näkemään saavutuksen suuruutta.

Bookerin ja tietokoneohjelman uroteon jälkeen yhtälön ratkaisu tunnetaan nyt kaikilla summilla lukujen 1 ja 100 välillä yhtä lukuun ottamatta. Yhtälö x^3 + y^3 + z^3 = 42 on edelleen ratkaisematta.

Booker aikoo jatkaa ratkaisun etsimistä laajentamalla kokeiltavan lukujoukon 10^17:ään. Silloin erilaisia vaihtoehtoja x:n, y:n ja z:n arvoiksi on 200 000 biljoonaa.

Lue myös:

Kulttuuri

Tästä syystä kättelemme

1 minuuttia
Kulttuuri

Salaliittoteoriat houkuttelevat aivojasi

14 minuuttia
Kulttuuri

Tiede selittää: JOO! Lentokone OLI syynä kaksoistornien sortumiseen

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota