Shutterstock
Maailman suurin kaupunki Tokio

Maailman suurin kaupunki

Maailman suurimmassa kaupungissa on asukkaita 32,6 kertaa niin paljon kuin Suomessa pääkaupunkiseudulla. Tutustu 10 suurimpaan kaupunkiin.

Maapallon väestö kasvaa noin 80 miljoonalla ihmisellä joka vuosi, ja vuoden 2022 alussa eri maissa oli yhteensä 7,9 miljardia asukasta.

Jatkuva väestönkasvu näkyy selvästi maailman suurimmissa kaupungeissa.

Maailman suurin kaupunki

Tokio on maailman suurin kaupunki. Siellä asuu peräti 39 105 000 ihmistä, eli määrä on 32,6-kertainen verrattuna Suomen pääkaupunkiseutuun, jonka väestömäärä on noin 1 200 000.

Maailman suurimman kaupungin pinta-ala on 8 231 neliökilometriä.

Jotakuta voi hämmästyttää se, että Tokio on maailman suurin kaupunki, sillä Japanin asukasmäärä on ollut askusuunnassa.

Siksi on hyvinkin mahdollista, että Tokio menettää ennen pitkää asemansa maailman suurimpana kaupunkina.

Kirsikkapuut kukkivat Tokiossa Japanissa

Sakura – kirsikkapuiden kukinta – on Japanin vuosittaisia huippuhetkiä. Tokiossa kirsikankukkia voi ihailla Uenon puistossa, jossa on yli 1 000 joka vuosi kukkivaa kirsikkapuuta.

© Shutterstock

Noin sata kilometriä Tokiosta länteen sijaitsee ikoninen japanilaisvuori Fuji, joka on kerrostulivuori.

Fuji on Japanin korkein vuori, ja sen voi nähdä kirkkaalla säällä Tokiosta. Sen lisäksi, että Fuji on Japanin kansallinen symboli, se on kami, jolla šintolaisuudessa tarkoitetaan pyhää ja kunnioitettua ilmiötä.

Pyhän vuoren uskonnollinen merkitys tulee esiin paitsi šintolaisuudessa, joka on tiiviisti sidoksissa japanilaiseen kulttuuriin, myös Japanin buddhalaisuudessa, jossa vuori on pyhiinvaelluskohde.

Maailman 10 suurinta kaupunkia

Luettelo maailman suurimmista kaupungeista perustuu asukasmäärään.

Tutustu maailman suurimpiin kaupunkeihin.

Tokio (Japani)

Maailman suurin kaupunki Tokio

Maailman suurin kaupunki on Tokio.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 39 105 000
  • Pinta-ala: 8 231 neliökilometriä
  • Pääkieli: Japani

Tokio on sykkivä suurkaupunki, jota leimaavat komeat pilvenpiirtäjät ja ultramoderni huipputekniikka, joka voi vaikuttaa melkein scifiltä.

Vaikka kaupungissa on paljon vanhoja temppeleitä ja siellä vaalitaan ruokaperinteitä, Tokio on eräänlainen tulevaisuuden kaupunki, jossa ihmistä palvelevat robotit ja vessat osaavat puhua.

Vielä 400 vuotta sitten Tokio oli pieni kalastajakaupunki, joka tunnettiin nimellä Edo. Kun keisari muutti sinne vuonna 1868 Kiotosta, siitä tuli Japanin pääkaupunki, joka nimettiin uudestaan Tokioksi.

Jakarta (Indonesia)

Indonesian pääkaupunki Jakarta

Vaikka siluettia leimaavat pilvenpiirtäjät, Jakartan tavallisin talotyyppi on kampong – eräänlainen puusta ja bambusta rakennettu maalaistalo.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 35 362 000
  • Pinta-ala: 3 541 neliökilometriä
  • Pääkieli: Indonesia

Jakarta on Indonesian pääkaupunki. Jaavan saaren luoteisosassa sijaitseva kaupunki on maailman toiseksi suurin.

Jakarta perustettiin vuonna 1527 sen jälkeen, kun Bantenin sulttaanikunta oli kukistanut silloin aluetta hallinneet portugalilaiset. Alankomaalaiset tuhosivat kaupungin vuonna 1619, mutta he rakensivat sen uudelleen ja antoivat sille nimeksi Batavia. Kaupungin nimi vaihdettiin toisen maailmansodan jälkeen, vuonna 1949, Jakartaksi, ja siitä tehtiin Indonesian pääkaupunki.

Jakarta on kasvanut nopeasti yhdeksi maailman suurimmista kaupungeista ja kehittynyt kaupan, teollisuuden ja talous- ja kulttuurielämän keskukseksi.

Maailman toiseksi suurin kaupunki on täynnä räikeitä vastakohtia. Siitä käytetään lempinimeä Iso durio. Durio on piikikäs hedelmä, joka lemuaa mutta joka maistuu hyvältä.

LUE MYÖS: Mikä on maailman suurin valtio?

Delhi (Intia)

Safdarjungin hauta Intiassa

Intian suosituimpia nähtävyyksiä on Delhissä sijaitseva vuonna 1754 rakennettu Safdarjungin hauta.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 31 870 000
  • Pinta-ala: 2 233 neliökilometriä
  • Pääkielet: Hindi, englanti

Maailman kolmanneksi suurin kaupunki on Intian pääkaupunki Delhi, joka sijaitsee Jamunajoen varrella Pohjois-Intiassa.

Delhin kaupunkialue jakautuu vanhaankaupunkiin ja New Delhiin, joka on varsinaisena pääkaupunkina Intian hallinnon ja politiikan keskus.

Vuoden 1911 lopussa myös Intiaa ja muita Britannian siirtomaita hallinnut Yrjö V ilmoitti siirtävänsä pääkaupungin Kalkutasta Delhiin.

Päätöksen jälkeen alkoi mittava hallintokeskushanke. Se toteutettiin klassiseen tyyliin, jossa oli intialaisen rakennusperinteen piirteitä mausteeksi. New Delhi onkin Intiassa varsin omaperäinen alue eurooppalaisine asemakaavoineen.

Delhi, jolla on pitkä ja värikäs menneisyys, tarjoaakin turistille paljon mielenkiintoista nähtävää ja makuelämyksiä.

New Delhi Intia

Liikenneruuhkat, ihmisjoukot ja monenlaiset hajut – niiltä ei voi välttyä Delhin kaduilla.

© Shutterstock

Delhin väestötiheys on jo nyt erittäin suuri, mutta on ennustettu, että asukasmäärä kasvaa 43 miljoonaan vuoteen 2035 mennessä.

Intian hyvin nopean väestönkasvun lisäksi kehitys johtuu muuttoliikkeestä.

Monet köyhyydessä maaseudulla elävät muuttavat kaupunkiin paremman elämän toivossa. Intian suurkaupungeille ovat ominaisia laajat köyhien asuinalueet, ja Delhin vanhassakaupungissa elää slummiolosuhteissa yli miljoona ihmistä.

Delhi on maailman saastuneimpia kaupunkeja. Liikenteen päästöjä yritetään pienentää kaasukäyttöisillä busseilla, takseilla ja autorikšoilla.

Manila (Filippiinit)

Manila Filippiinit

Siirtomaamenneisyys näkyy Manilassa selvästi länsimaisina rakennuksina.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 23 971 000
  • Pinta-ala: 1 873 neliökilometriä
  • Pääkieli: Filipino

Filippiinien pääkaupungin Manilan väestötiheys 71 263 asukasta neliökilometriä kohti on maailman suurimpia.

Vilkkaan keskustan kaupunkikuvaa leimaa Filippiinien siirtomaamenneisyys. Siinä näkyvät sekä espanjalainen että yhdysvaltalainen kulttuuri.

Pääkaupunkiseutu on nimeltään Metro Manila, ja siihen kuuluu itse Manilan lisäksi 16 muuta kaupunkia.

Manilan kaduilla vallitsevaa tilannetta kuvataan melkein kaaosmaiseksi, ja kaupungin joukkoliikenteestä voi olla vaikea saada tolkkua. Manila onkin niitä suurkaupunkeja, joiden infrastruktuurissa on paljon parantamisen varaa.

Intramuros Manilassa

Vanhin kaupunginosa, Intramuros, on espanjalaisten 1570-luvulla perustama linnoitus. Se heijastaa hyvin espanjalaisten vaikutusta.

© Shutterstock

Matkailijoiden suosiossa on Manilan vanha osa, Intramuros, joka oli espanjalaisvalloittajien perustama linnoitus.

Intramuros tarkoittaa muurien suojaamaa kaupunkia, jonka espanjalaiset perustivat 1570-luvulla. Historiallisen hallintokeskuksen alueelle ovat ominaisia kivetyt kadut, kirkot ja rauha, jota muualla kaoottisessa suurkaupungissa ei ole juuri tarjolla.

São Paulo (Brasilia)

Octávio Frias De Oliveiran silta, São Paulo.

X-kirjainta muistuttava Octávio Frias De Oliveiran silta on São Paulon maamerkkejä.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 22 495 000
  • Pinta-ala: 3 237 neliökilometriä
  • Pääkieli: Portugali

São Paulo on Etelä-Amerikan suurin kaupunki ja Brasilian tärkeimpiä talous- ja kulttuurielämän keskuksia.

São Paulon perustivat vuonna 1554 portugalilaiset jesuiitat, mutta siitä tuli virallisesti kaupunki vasta vuonna 1711.

Kaupungin kehitystä siivitti 1800-luvulla erityisesti kahvinviljely. Kaupunkiin tuli useita siirtolaisaaltoja sen jälkeen, kun Brasilia alkoi tuottaa kahvia vientiin.

São Paulo veti puoleensa runsaasti japanilaisia, ja kaupunki onkin suurin japanilaiskeskittymä Japanin ulkopuolella.

LUE MYÖS: Saimaa ja neljä muuta Suomen suurinta järveä

Soul (Etelä-Korea)

Soul Etelä-Korea

Soulin hallinnollinen jako voi vaikuttaa villiltä: nimellä gu tunnettuja kaupunginosia on 25, ja ne jakautuvat 522 dongiin. Niissä taas on 13 797 tongia.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 22 394 000
  • Pinta-ala: 2 769 neliökilometriä
  • Pääkieli: Korea

Etelä-Korean pääkaupunki Soul on myös maan suurin kaupunki. Se sijaitsee Etelä-Korean luoteisosassa Korean niemimaan halkaisevan demilitarisoidun vyöhykkeen eteläpuolella.

Soulissa asuu puolet eteläkorealaisista, ja kaupunki onkin Etelä-Korean talouden ja kulttuurin keskus.

Soulissa voi taiteen lisäksi nauttia nähtävyyksistä, kuten temppeleistä ja palatseista, mutta viheralueita on suhteellisen vähän. Soulissa niitä on nimittäin vain keskimäärin 4,38 neliömetriä asukasta kohti, kun esimerkiksi Pariisissa vastaava luku on 13, New Yorkissa 23 ja Lontoossa 27.

Soulin historia hallintokeskuksena ulottuu vuoteen 1394, ja kaupungin alueella on muinaisjäännöksiä. Korean sodan aikana Soul tuhoutui melkein täydellisesti.

Kaupungin jälleenrakennus sodan jälkeen johti erittäin nopeaan väestönkasvuun.

Mumbai (Intia)

Gateway of India Mumbaissa

Gateway of India eli Intian portti on satamakaupunki Mumbain nähtävyyksiä.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 22 186 000
  • Pinta-ala: 1 008 neliökilometriä
  • Pääkielet: Hindi, englanti

Intian Maharashtran osavaltion pääkaupunki Mumbai oli vuoteen 1996 asti viralliselta nimeltään Bombay. Mumbai on paitsi Intian väestötiheydeltään suurin ja teollistunein kaupunki myös maan merkittävimpiä talouselämän keskuksia.

Mumbai koostui aluksi useista saarista, mutta britit yhdistivät ne 1800-luvulla Bombayn satama- ja linnoituskaupungiksi. Kaupunki jakautui pohjoisiin brittien kauppakortteleihin, keskiosan hallintokortteleihin ja eteläisiin intialaisten basaarikortteleihin.

Siirtomaa-aika näkyy yhä selvästi Mumbaissa. Eteläosa näyttää vauraalta ja arvokkaalta, keskiosaa hallitsevat yritykset ja konttorit, ja pohjoisosalle ovat ominaisia tuotantolaitokset, joista monet ovat ikivanhoja tehtaita.

Kaupunkirakenne kuvastaa myös muun muassa nopean väestönkasvun ja valtavien tuloerojen mukanaan tuomia ongelmia. Yhtäällä asutaan komeissa uusissa taloissa, ja toisaalla majaillaan hökkeleissä.

Mumbain uusia taloja ja slummia

Kuva näyttää selvästi, että Mumbai on suurten vastakohtien kaupunki. Siellä asutaan rinnakkain hökkeleissä ja nykyaikaisissa taloissa.

© Shutterstock

Mumbain slummeissa asuu 54 prosenttia kaupunkilaisista. Vaikka viranomaiset pyrkivät parantamaan elinoloja, kehitys laahaa muun muassa siksi, että maaseudulta muuttaa Mumbaihin jatkuvasti lisää köyhiä ihmisiä.

Mumbai on Intian talouselämän keskus, joka tunnetaan myös viihdeteollisuudestaan. Sikäläisistä elokuvastudioista käytetään nimitystä Bollywood, joka tulee sanoista Bombay ja Hollywood.

Bollywood-tuotannot ovat ensisijaisesti pitkiä hindinkielisiä musiikkielokuvia, joissa tunteet leiskuvat.

Shanghai (Kiina)

Katu Shanghaissa Kiinassa

Kiinassa asuu 1,4 miljardia ihmistä, joten se on maailman runsasväkisin maa.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 22 118 000
  • Pinta-ala: 4 069 neliökilometriä
  • Pääkielet: Mandariinikiina, wu-kiina

Kiinan suurin kaupunki Shanghai on myös maan nykyaikaisimpia ja nopeimmin kasvavia kaupunkeja.

Shanghai oli pieni kalastajakaupunki, kun britit valloittivat sen ensimmäisessä oopiumisodassa vuonna 1842. Sen jälkeen perustettiin Shanghain kansainvälinen siirtokunta, joka säilyi 1940-luvun alkupuolelle asti.

Shanghai kehittyi teollisuuden ja talous- ja kulttuurielämän keskukseksi.

Kommunistit alkoivat hallita Shanghaita vuonna 1949. Tuolloin talouselämä mullistui, kun muun muassa verotus kiristyi ja investoinnit vähenivät. Suuri muutos tapahtui 1980-luvulla, kun Shanghai avattiin ulkomaisille sijoittajille.

Sittemmin Shanghai on kasvanut muita kiinalaisia suurkaupunkeja ripeämmin. Sen väestönkasvu on ollut 9–15 prosenttia vuodessa.

Vaikka Shanghailla on länsimainen leima pilvenpiirtäjien ja ostoskeskusten vuoksi, siellä on yhä paljon temppeleitä ja puistoja keisarivallan ajalta.

México (Meksiko)

Katu Shanghaissa Kiinassa

Kiinassa asuu 1,4 miljardia ihmistä, joten se on maailman runsasväkisin maa.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 21 505 000
  • Pinta-ala: 2 385 neliökilometriä
  • Pääkieli: Espanja

Meksikon pääkaupunki México on myös maan suurin kaupunki, jossa asuu noin viidesosa koko väestöstä.

Méxicon historia ulottuu Asteekkivaltakunnan pääkaupunkiin, Tenochtitlániin. Espanjalainen löytöretkeilijä ja konkistadori Hernán Cortés valloitti Asteekkivaltakunnan vuonna 1521 ja perusti Uusi-Espanja-nimisen varakuningaskunnan.

México sijaitsee Meksikon laaksoksi kutsutulla ylängöllä, joka on noin 2 200 metriä merenpinnan yläpuolella. Méxicon lähellä on toimivia tulivuoria, ja kaupungissa esiintyy myös maanjäristyksiä.

Méxicon asukasmäärä kasvoi voimakkaasti 1980-luvulla laajan maaltamuuton seurauksena sen jälkeen, kun öljyn hinta oli laskenut. Talouskriisit ovat muulloinkin kasvattaneet kaupungeissa asuvan väestön osuutta Meksikossa.

Köyhistä oloista lähtevät päätyvät usein Méxicon slummeihin.

Méxicon slummia

Méxicon monissa suurissa slummeissa lapset sairastavat paljon, koska puhtaasta vedestä on pulaa ja hygieniataso on matala.

© Shutterstock

Méxicon jätehuolto on lujilla, sillä käsiteltävää syntyy tuhansia tonneja joka päivä. Kaupungin ylläpitämä järjestelmä huolehtii noin puolesta. Toinen puoli käy läpi epävirallisen lajittelun kaupungin köyhien kierrätystoiminnan ansiosta.

Méxicon osuus Meksikon teollisuudesta, kaupasta ja palveluiden tuottamisesta on noin 50 prosenttia. Työtä ei riitä kuitenkaan kaikille asukkaille. Suurtyöttömyys, köyhyys ja rikollisuus leimaavat Méxicoa.

Huumekaupalla on suuri merkitys Méxicossa.

Vaikka México kamppailee monenlaisten ongelmien kanssa, se houkuttelee joka vuosi miljoonia matkailijoita. Heitä kiinnostavat muun muassa asteekkikulttuurin jäännökset ja Meksikon espanjalaisen siirtokunnan historia.

LUE MYÖS: Maailman korkein rakennus

Kanton–Foshan (Kiina)

Kanton–Foshan – Kiina

Metropolialueella vanha ja uusi Kiina kohtaavat, sillä siellä on pilvenpiirtäjien lisäksi keisariajan temppeleitä.

© Shutterstock
  • Asukkaita nykyään: 21 489 000
  • Pinta-ala: 4 341 neliökilometriä
  • Pääkieli: Kantoninkiina

Kantonin–Foshanin metropolialue sijaitsee Kiinassa Guangdongin maakunnassa.

Etelä-Kiinan mereen rajautuvan maakunnan alueella sijaitsevat muun muassa erityishallintoalueet Hongkong ja Macao.

Kanton on ollut Kiinan pääkaupunki kolme kertaa: vuosina 1925–1927 sekä joitakin kuukausia vuonna 1931 ja Kiinan sisällissodan lopulla vuonna 1949.

Kaupunkikuvaan kuuluu 604 metriä korkea Kantonin televisiotorni, joka oli aikoinaan maailman korkein rakennus. Nykyään maailman korkein rakennus on 828 metriä korkea Burj Khalifa.

Helmijoen suistossa sijaitsee Kiinan tärkein rahtisatama.

Kanton on ollut merkittävä satamakaupunki ainakin Silkkitieksi kutsuttujen kauppareittien syntymisestä asti. Niitä pitkin kuljetettiin Kiinasta kaikenlaista arvokasta tavaraa Intiaan, Persiaan ja Eurooppaan.

Lähteet: Britannica, lex.dk , Demographia