Shutterstock
San Marino maa

Maailman pienimmät valtiot

Maailman pienimmän valtion pinta-ala on alle puoli neliökilometriä. Se sijaitsee keskellä Rooman kaupunkia. Katso tästä lista maailman viidestä pienimmästä maasta.

Maailman pienin valtio

Vatikaanivaltio on maailman pienin maa. Se sijaitsee keskellä Italian pääkaupunkia, Roomaa, ja sitä johtaa Paavi. Vatikaanivaltio on kirkkovaltio, ja sen kaikki asukkaat ovat katolilaisia.

Vatikaanivaltion pinta-ala on vain 0,44 neliökilometriä. Se ei kuitenkaan ole maailman ainoa pieni valtio.

Maailman viisi pienintä valtiota pinta-alan mukaan:

 1. Vatikaanivaltio
 2. Monaco
 3. Nauru
 4. Tuvalu
 5. San Marino

Tämä artikkeli käsittelee Vatikaanivaltiota ja muita pieniä maita.

Listan taustat

Maiden rajat eivät aina ole olleet nykyisen kaltaisia. Rajat ovat politiikan muovaamia, ja niitä on historian aikana siirretty sotien ja konfliktien seurauksena.

Tällä listalla olevilla mailla on poliittinen itsenäisyys ja rajattu maantieteellinen alue. Autonomiset alueet, jotka ovat riippuvaisia jostakin muusta valtiosta, kuten Britannian merentakainen alue Gibraltar, eivät ole mukana luettelossa.

Vatikaanivaltio

Vatikaanivaltio Roomassa

Vatikaanivaltion päänähtävyys on Pietarinkirkko. Kerrotaan, että kirkko on rakennettu paikalle, jolla apostoli Pietari ristiinnaulittiin ja jonne hänet haudattiin. Pietaria pidetään Taivaan portinvartijana.

© Shutterstock
 • Pinta-ala: 0,44 neliökilometriä
 • Asukasluku: 801
 • Virallinen kieli: Italia ja latina

Vatikaanivaltio on itsenäinen valtio, joka sijiatsee keskellä Rooman kaupunkia. Maata ympäröi paksu 12 metriä korkea muuri, jonka vanhimmat osat ovat peräisin 800-luvulta.

Vatikaanin vain 0,44 neliökilometriä käsittävällä alueella on tilaa Vatikaanin museolle, hallintorakennuksille ja Pietarinkirkolle, joka on katolisen kirkon pääkirkko.

Vatikaanivaltio on niin kutsuttu kirkkovaltio, monarkia, jossa ylin lainsäädäntö-, toimeenpano- ja oikeusvalta kuuluu paaville. Paavi on siis sekä katolisen kirkon johtaja että Vatikaanivaltion päämies.

Paavi Franciscus

Nykyinen paavi Franciscus on tällä hetkellä myös Vatikaanivaltion valtionpäämies. Hän on katolisen kirkon 266. paavi.

© Shutterstock

Nykyisin alle puolen neliökilometrin laajuisen kirkkovaltion pinta-ala oli aikoinaan 45 000 neliökilometriä. Kun Italia yhdistyi 1860-luvulla, suurin osa Vatikaanista liitettiin Italiaan.

Katolinen kirkko ei kuitenkaan halunnut luopua kirkkovaltiosta, joten yli 50 vuoden ajan kirkko kiisteli Italian vaihtuvien hallitsijoiden kanssa Vatikaanivaltion tunnustamisesta.

Vuonna 1929 paavi Pius XI ja Italian tuolloinen pääministeri Benito Mussolini allekirjoittivat sopimuksen, jolla luotiin itsenäinen Vatikaanivaltio.

Vatikaanivaltion sveitsiläiskaarti

Sveitsiläiskaarti on hieman yli sadan miehen sotilasyksikkö, jonka tehtävänä on suojella paavia ja paavin palatsia.

© Shutterstock

Nykyisin Vatikaanivaltiolla on yli 100 miehen sveitsiläiskaarti ja oma, pääasiassa lahjoituksiin, sijoitusten korkoihin ja matkailuun perustuva, talous. Vatikaani on suosittu matkailukohde.

Monaco

Monaco

Kaikkialla Monacossa rannikko on enintään 500 metrin päässä.

© Shutterstock
 • Pinta-ala: 1,9 neliökilometriä
 • Asukasluku: 36 242
 • Virallinen kieli: Ranska ja monegassi

Maailman toiseksi pienin valtio on Monaco, joka sijaitsee Välimeren rannikolla Kaakkois-Ranskassa. Monaco on perustuslaillinen monarkia. Ruhtinas valitsee toimeenpanovaltaa hoitavan valtioministerin.

Monacon historia on yhtä kuin Grimaldin suvun historia. Valtion tie itsenäisyyteen ei kuitenkaan ole ollut aivan mutkaton.

Prinssi Albert II

Prinssi Albert II on Monacon nykyinen ruhtinas.

© Shutterstock

Nykyisen Monacon perusta luotiin jo 1200-luvulla, kun genovalaiset asettuivat asumaan Välimeren rannikolle ja rakensivat sinne linnoituksen.

Vuodesta 1297 alkaen aluetta hallitsi Grimaldin suku, joka oli vallassa 500 vuotta, kunnes kansa julisti Monacon tasavallaksi vuonna 1792.

Siitä alkoi epävakaa kausi pienen maan historiassa. Vuonna 1793 Ranska otti Monacon hallintaansa. 22 vuotta myöhemmin siitä tehtiin Sardinian protektoraatti, ja 33 vuotta myöhemmin se joutui taas Ranskan alaisuuteen.

Vuonna 1861 Grimaldin suku sai Monacon jälleen itselleen. Nykyisin pieni valtio on yksi maailman rikkaimmista maista.

Monacon asukkaat eivät maksa tuloveroa, joten se on suosittu veroparatiisi. Maan talous perustuu pääasiassa matkailuun. Monacossa on myös kuuluisa Monte Carlon kasino.

Nauru

Ilmakuva Naurusta

Nauru on viime vuosina saanut maailmanlaajuista huomiota, kun Australia perusti sinne turvapaikanhakijoiden pakolaisleirin.

© Shutterstock
 • Pinta-ala: 21 neliökilometriä
 • Asukasluku: 10 824
 • Virallinen kieli: Nauru ja englanti

Keskellä Tyyntämerta noin 3 000 kilometriä koilliseen Australiasta sijaitsee maailman pienin tasavalta, Nauru. Maalla ei ole pääkaupunkia, vaan maan hallinto sijaitsee Yarenissa. Presidentti johtaa valtiota, jossa on 10 824 asukasta. Naurun parlamentti valitsee presidentin.

Nauru sijaitsee ympyränmuotoisella koralliriutalla. Saaren keskellä on fosfaattikerrostumia, jotka ovat alunperin guanoa, vuosituhansien kuluessa kivettyneitä merilintujen jätöksiä.

Fosfaatti kiinnosti 1900-luvulla ulkomaisia yrityksiä, ja vuonna 1906 sekä saksalaiset että englantilaiset yritykset aloittivat fosfaattituotannon Naurulla.

Nauru oli Saksan hallinnassa 1870-luvulta alkaen, mutta ensimmäisen maailmansodan jälkeen Nauru siirtyi Australian hallinnon alle. Nauru itsenäistyi vuonna 1968.

Siirtomaavalta on kuitenkin jättänyt jälkensä. Nykyisin Naurun tärkein luonnonvara, fosfaatti, on käytetty lähes loppuun, ja suuri osa maata on asuinkelvoton fosfaatin hyödyntämisen vuoksi.

Tuvalu

Tuvalu

Ilmastonmuutos näkyy Tuvalussa selvästi. Kun vedenpinta nousee, valtio hukkuu vähitellen mereen.

© Shutterstock
 • Pinta-ala: 26 neliökilometriä
 • Asukasluku: 11 792
 • Virallinen kieli: Tuvalu ja englanti

Tuvalu on pieni saarivaltio Tyynessämeressä. Se koostuu viidestä koralliatollista ja neljästä riutasta. Pääkaupunki Vaiaku sijaitsee Funafutin atollilla. Tuvalun alkuperäiset asukkaat ovat Samoalta ja Tongalta 1300-luvulla saapuneiden polynesialaisten jälkeläisiä.

1860-luvulla Tuvalun asukasluku väheni huomattavasti, kun maan asukkaita vietiin orjiksi Fidžin ja Australian sokeriviljelmille.

Vuonna 1892 Tuvalusta tuli Britannian protektoraatti. Maa itsenäistyi vasta vuonna 1978.

Tuvalu on kuitenkin edelleen osa Kansainyhteisöä, jota johtaa Ison-Britannian kuningatar Elisabet II. Siten Tuvalu on perustuslaillinen monarkia. Tuvalun parlamentti valitaan neljän vuoden välein.

Nykyisin ilmastonmuutos on Tuvalun suurin ongelma. Saaret kohoavat vain neljästä viiteen metriä merenpinnan yläpuolelle. Kun vedenpinta nousee ilmaston lämpenemisen seurauksena, saaret ovat vaarassa.

Tuvalussa pohjavesi ei ole juomakelpoista ja matkailu saarilla on haastavaa, joten turisteja ei juuri ole. Pääelinkeino on kalastus. Viime aikoina tuvalulaiset ovat saaneet uuden tulonlähteen tv-päätteisten domainnimien myynnistä.

San Marino

San Marino

San Marinossa näköalat ovat aina loistavat. Maa sijaitsee Monte Titanon vuoren huipulla.

© Shutterstock
 • Pinta-ala 60 neliökilometriä
 • Asukasluku: 33 931
 • Virallinen kieli: Italia

San Marino on saanut nimensä perustajansa Pyhän Mariniuksen mukaan. Valtio on yksi maailman vanhimpia maita, sillä Pyhä Marinius tuli alueelle 300-luvulla, jolloin hän loi pohjan nykyisin maailman viidenneksi pienimpänä valtiona tunnetulle maalle.

San Marino on itsenäinen tasavalta. Suurin osa maan asukkaista on katolilaisia. Maan talous perustuu maatalouteen ja matkailuun.

Vatikaanivaltion tavoin San Marinokin on Italian ympäröimä. Pieni maa sijaitsee Apenniinien vuoristossa Monte Titanon vuoren huipulla.

Vuoren huipulla sijaitsee maan pääkaupunki, keskiaikainen San Marinon kaupunki, jota ympäröivät paksut muurit. Vain 20 kilometriä koilliseen välkkyy Adrianmeri, mutta jos San Marinosta mielii rannikolle, pitää ensin ylittää Italian raja.