Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Puuro ja leipä muuttivat kieltä

Kun ihmiset siirtyivät noin 10 000 vuotta sitten syömään puuroa ja leipää, vaikutukset näkyivät fyysisen olemuksen lisäksi myös kielessä ja ääntämyksessä.

Shutterstock

Maanviljelyn vallankumous noin 10 000 vuotta sitten jätti selvät jäljet ihmisen kieleen, todetaan sveitsiläisen Zürichin yliopiston tutkimuksessa.

Sen mukaan siirtyminen viljapohjaiseen ruokaan muutti ihmisen hampaita niin, että v:n ja f:n ääntäminen tuli helpommaksi.

Maanviljelijän ruokavalio säilytti ylipurennan

Maanviljelijäyhteisöissä ruoka koostui etupäässä leivästä ja puurosta, joiden pureskeluun ei tarvittu niin vahvaa alaleukaa kuin lihan hienontamiseen.

Siksi viljelijäyhteisöissä ihmisillä alkoi vähitellen säilyä aikuisiälläkin hampaiden ylipurenta eli tilanne, jossa ylähampaat laskeutuvat alahampaiden eteen.

Ylipurenta oli tyypillistä lapsille, mutta metsästäjäyhteisöissä, joissa pääruoka on liha, ylä- ja alaleuan etuhampaat ovat myös aikuisilla tavallisesti vastakkain.

Vasemmalla: metsästäjä-keräilijän purukalusto. Oikealla: maanviljelijän purukalusto.
Teorian mukaan pehmeä viljapohjainen ruoka, kuten leipä ja puuro, johti ylipurennan yleistymiseen ja uusien äänteiden syntyyn.

© SHUTTERSTOCK

Uudet äänteet olivat merkki ylipurennasta

Niin sanotut labiodentaaliset äänteet, kuten v ja f, jotka tuotetaan niin, että alahuuli koskettaa yläetuhampaita, on helpompi sanoa, kun ihmisellä on ylipurenta.

Tutkimuksen mukaan labiodentaalisia äänteitä esiintyy viljelijäyhteisöjen kielissä neljä kertaa niin yleisesti kuin metsästäjä-keräilijäyhteisöjen kielissä.

Tutkijoiden mukaan indoeurooppalaisten kielten historia osoittaa, että v ja f ovat yleistyneet 8 000 viime vuoden aikana.

Indoeurooppalaiset kielet ovat puhujamäärältään maailman suurin kieliryhmä.

Siihen kuuluvat muun muassa germaaniset, romaaniset ja slaavilaiset kielet, mutta eivät suomi ja sen sukukielet.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota