Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri - Kielet

Naapurimaiden suomalaiset nimet

Miksi suomalaiset kutsuvat länsinaapuriaan Ruotsiksi ja itänaapuriaan Venäjäksi?

Sanojen alkuperän tutkijat, etymologit, selvittävät mm. maantieteellisten nimien historiaa. Tehtävä on usein vaikea, sillä esimerkiksi kysymykseen, mistä Suomi-nimitys juontuu, ei ole löydetty yksiselitteistä vastausta. Myös Suomen naapureiden suomenkielisten nimien taustasta on erilaisia käsityksiä. Ruotsi-nimityksen taustalla lienee muinaisruotsin soutamista tarkoittava sana, joka esiintyy myös Roslagen-nimessä. Roslagen, jota vielä keskiajalla kutsuttiin Rodeniksi, käsittää Tukholman lääniin kuuluvat Upplannin rannikkoalueet ja saaret Keski-Ruotsissa. Seudun velvollisuutena oli aikoinaan varustaa armeijan soutajat (ruotsiksi roddare). Ruotsi-nimityksen uskotaan yleistyneen itämerensuomalaisissa kielissä viikinkiaikana, jolloin ruotsalaiset varjagit purjehtivat syvälle Venäjän sisäosiin. Venäjä-nimitys esiintyy suomessa ja sen lähisukukielissä. Sen taustalla lienee germaanien Itämeren rannikolla asuneesta slaavilaiskansasta, vendeistä, käyttämä wened-sana. Nimityksellä saatettiin viitata slaaveihin yleisemminkin. Suomen itämurteissa Venäjä esiintyy myös muodossa Vennää ja sanotaan puhuttavan venättä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota