Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Map of the world, sepia
Kulttuuri - Kielet

Maanosien nimistä on monta tulkintaa

Mistä jo alakoulussa opittavat maantieteelliset nimitykset ovat peräisin?

Joidenkin maanosien nimet on helppo selittää, toisten nimien alkuperä taas on enemmän tai vähemmän arvailujen varassa.

Eurooppa on vanhastaan yhdistetty kreikkalaisen mytologian foinikialaiseen prinsessaan Europaan, johon ylijumala Zeus rakastui. Uusimpien tutkimusten mukaan nimi viittaa kuitenkin ereb-sanaan, joka tarkoittaa auringonlaskun maata. Myös Aasian nimi liittyy aurinkoon auringonnousua tarkoittavan asu-sanan kautta. Afrikka-nimestä on esitetty monta oletusta. Sehän esiintyi jo Rooman valtakunnan Africa-provinssin nimenä.

Alkuperäksi on arveltu latinan aurinkoista tarkoittavaa aprica-sanaa tai kreikan aphrike-ilmausta, jonka merkitys on ”ilman kylmyyttä”. Amerikan kohdalla selitys on ilmeinen, sillä nimen taustalla on italialainen löytöretkeilijä Amerigo Vespucci. Australia puolestaan juontuu latinan etelää tarkoittavasta australis-sanasta.

Vanhoissa kartoissa viitattiin oletettuun mantereeseen ilmauksella Terra australis incognita, tuntematon eteläinen maa. Antarktiksen nimi taas on peräisin kreikan antarktikoksesta, ”karhua vastapäätä”. Ison karhun tähdistö nimittäin on pohjoisnavan yllä.

Amerigo Vespucci

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota