Shutterstock
Kirjaimia

Maailman pisin sana

On olemassa sana, jossa on tuhansia kirjaimia ja jonka ääneen lausuminen kestää 3,5 tuntia. Lue lisää maailman pisimmistä sanoista täältä.

Sanoilla voi olla mittaa – paljonkin.

Monissa kielissä uusia sanoja voidaan nimittäin luoda yhdistämällä yksittäisistä sanoista yhdyssanoja.

Yksi esimerkki on vaikkapa kolmesta sanasta koostuva ylioppilastutkintolautakunta tai Kielitoimiston sanakirjan pisin sana pyyhkäisyelektronimikroskooppi, jossa on 30 kirjainta.

Myös saksan kielessä voidaan koostaa uusia sanoja yksittäisiä sanoja yhdistelemällä – eikä saksan kielessä sanojen pituudella ole rajoja.

Tunnettu esimerkki saksan kielen sanahirmuista on Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, jossa on on 63 kirjainta ja joka viittaa naudanlihan merkinnän valvontaa koskevaan lakiin. Laki hyväksyttiin vuonna 1999 ja kumottiin sittemmin vuonna 2013, jolloin sanakin jäi pois käytöstä.

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz ei ole silti suinkaan läheskään maailman pisin sana.

Maailman pisin sana

Maailman pisin sana on titiini-proteiinin kemiallinen nimi – methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...)isoleucine.

Sanassa, josta näkyy yllä vain murto-osa, on kokonaiset 189 819 kirjainta, ja sen lausuminen ääneen kestää 3,5 tuntia.

3D-renderöinti titiini-proteiinista

3D-renderöinti titiini-proteiinista, jolla on hyvin pitkä kemiallinen nimi.

© Shutterstock

Joidenkin mielestä kemiallista koostumusta kuvaavaa termiä ei voi kuitenkaan pitää itse asiassa varsinaisena sanana ja sen sijaan maailman pisimmän sanan tulisi löytyä kirjallisuudesta, sanakirjoista tai ennätysten kirjasta.

Pisin kirjallisuudessa käytetty sana

Pisin kirjallisuudessa esiintynyt sana on sanskritia, ja se näyttää tältä: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्.

Sana, joka kuvailee yksityiskohtaisesti valon taittumista, esiintyy vuonna 1970 julkaistussa teoksessa Varadāmbikā Pariṇaya Campū, ja se sisältää alkukielisessä muodossaan 195 kirjainta. Latinalaisin kirjaimin kirjoitettuna se on kokonaiset 428 kirjainta pitkä.

Sana on mainittu myös Guinnessin ennätystenkirjassa maailman pisimpänä sanana. Se jää kuitenkin pituuskisassa auttamatta kakkossijalle, jos titiinin kemiallinen nimi lasketaan mukaan.

Kiinnostavatko kielet? Lue artikkelimme maailman puhutuimmista kielistä.

Oxford English Dictionaryn pisin sana

Englannin kielen sanakirjan Oxford English Dictionaryn pisin sana on pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. Lääketieteen termi viittaa keuhkosairaus silikoosiin.

Sanassa on yhteensä 43 kirjainta.

Maailman kahdeksan pisintä sanaa

Kielitieteellisen, voittoa tavoittelemattoman SIL-järjestön Etnologue-tietokannan mukaan maailmassa on 7 139 puhuttua kieltä, ja maailman viiden pisimmän sanan joukkoon kuuluu sanoja sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla käytetyistä kielistä.

1. Englanti – 189 819 kirjainta

 • Merkitys: Titiini-proteiinin kemiallinen nimi.
 • Sana: Methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...)isoleucine (forkortet).

2. Sanskrit – 195 kirjainta

 • Merkitys: Kuvaus valon taittumisesta.
 • Sana: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्.

3. Afrikaans – 136 kirjainta

 • Merkitys: Kuvaus lehdistötilaisuudesta, jossa ammattiyhdistyksen edustaja pitää puheen lakosta käytettyjä autoja myyvässä liikkeessä.
 • Sana: Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakingsvergaderingsameroeperstoespraakskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging.

4. Uusi-Seelanti – 85 kirjainta

 • Merkitys: Uudessa-Seelannissa sijaitsevan mäen nimi.
 • Sana: Taumatawhakatangihangakoauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokai-whenuakitanatahu.
Taumata-mäki Uudessa-Seelannissa

Kuvan kyltti kertoo Uudessa-Seelannissa sijaitsevan mäen nimen. Arkikielessä Taumataksi kutsutun mäen nimi on maailman pisin paikannimi.

© Shutterstock

5. Saksa – 79 kirjainta

 • Merkitys: Wienissä ennen sotaa sijanneen Donaudampfschiffahrtsgesellschaft-nimisen yrityksen sähköosaston työntekijöitä palvelleen klubin nimi.
 • Sana: Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunter-beamtengesellschaft.

6. Turkki – 70 kirjainta

 • Merkitys: Erään henkilön kuvaus, joka kuuluu suomeksi jotakuinkin seuraavasti: "Kuin olisit yksi niistä, joita emme helpolla voineet esittää epäonnistuneiden asioiden luojana".
 • Sana: Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine.

7. Ojibwa – 66 kirjainta

 • Merkitys: Kuvaus mustikkapiirakasta.
 • Sana: Miinibaashkiminasiganibiitoosijiganibadagwiingweshiganibakwezhigan.

8. Islanti – 64 kirjainta

 • Merkitys: Kuvaus renkaasta avainrenkaassa, jossa on avain Vaðlaheiðin alueen tietyöläisten käyttämään vajaan.
 • Sana: Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur.