Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egyptiläiset kirjoitusmerkit kalkkikivessä – aakkosten edeltäjät
Kulttuuri - Kielet

Aakkosten kirjainjärjestys vanhaa perua

Milloin latinalainen kirjaimisto ja nykyinen aakkosjärjestys syntyi? Onko sillä esikuvia?

Aakkoset juontuvat kuvakirjoituksesta

Aakkoset ja aakkoskirjoitus keksittiin noin 1500 eaa. itäisen Välimeren rannikkoalueella, todennäköisesti Palestiinassa tai Siinain niemimaalla. Kaikki tunnetut aakkoskirjoituksen muodot yhtä lukuun ottamatta polveutuvat varhaisseemiläisestä kirjaimistosta, jonka lähtökohtana lienee ollut egyptiläinen kuvakirjoitus. Aakkoset kehittyivät niin, että esimerkiksi b-äänne älyttiin esittää pelkästään taloa tarkoittavan bet-sanan ensimmäisellä äänteellä. Tähän kirjaimistoon ei kuulunut lainkaan vokaaleja.

Lue lisää siitä, kuka keksi aakkoset.

Syyriasta löydettiin 1948 savitaulu, joka on ajoitettu vuosiin 1200–1400 eaa. Se osoittaa, että Ugaritissa Luoteis-Syyriassa oli käytössä aakkosto, jonka 29 merkkiä muistuttavat babylonialaista nuolenpää- eli kiilakirjoitusta. Tämän kirjoitusjärjestelmän ensimmäiset kirjaimet ovat a, b ja g. Vuoden 1000 eaa. tienoilla varhaisseemiläisestä kirjaimistosta kehittyi pohjoisseemiläinen muoto, joka jakautui kanaanilaiseen ja foinikialaiseen tyyppiin.

Kreikkalaisilla ensimmäiset todelliset aakkoset

Kreikkalaiset omaksuivat pohjoisseemiläisen aakkoston noin 800-luvulla eaa. He alkoivat merkitä vokaaleja niillä konsonanttimerkeillä, joita ei tarvittu kreikkaa kirjoitettaessa, ja loivat ensimmäisen todellisen aakkoskirjoitusjärjestelmän.

Etruskit lainasivat kreikan aakkoset ja välittivät ne roomalaisille, jotka kirjainten muotoja ja äännearvoja muuttamalla sopeuttivat sen latinan kielen kirjoittamiseen.

Lue myös:

Kulttuuri

Tästä syystä kättelemme

1 minuuttia
Kielet

Aakkoset –  Kuka keksi aakkoset?

1 minuuttia
Kielet

Pienaakkosia on mukava lukea ja kirjoittaa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota