Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hottentotti

Mistä sana hottentotti on peräisin?

Hottentotti-nimitystä on etenkin entisaikoina käytetty khoi-kansasta. Sen alkuperäinen asuinalue ulottui Afrikan eteläkärjestä Namibiaan ja Botswanaan.

Hollanninkieliset siirtolaiset keksivät hottentotti-sanan jo 1600-luvulla. Sillä jäljiteltiin khoi-kansan puhetta. Eurooppalaiset kiinnittivät huomiota khoisan-kielille ominaisiin naksaus- eli maiskausäänteisiin. Alankomaalaiset tarkoittivatkin hottentotilla nikottelijaa tai änkyttäjää.

Khoit olivat paimentolaisia tai maanviljelijöitä, mutta siirtomaa-aikana heidän laidunmaansa ryöstettiin, ja muutaman sukupolvlen kuluttua he katosivat alkuperäisiltä asuinalueiltaan.

Halventava hottentotti

Monet pitävät hottentotti-sanaa halventavana, vaikka se on ollut yleisessä käytössä pitkään. Monet vanhemman polven suomalaiset muistavat Jukka Virtasen suomennoksen norjalaista alkuperää olevasta Hottentottilaulusta, jonka Maikki Länsiö ja Esa Saario tekivät tunnetuksi 1960-luvun alussa.

Nykyään suositaan kansan omakielistä nimitystä khoi (”oikea ihminen”), koska siihen ei liitetä arvottavia merkityksiä.

Etelä-Afrikan apartheidhallinto ei pitänyt khoita kansana, mutta kun rotuerottelupolitiikka loppui 1990-luvulla, varsinkin suurin khoi-kansan ryhmittymä, namat, ovat vahvistaneet omaa identiteettiään.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota