Kuka on keksinyt aakkoset?

Aakkoset ovat arkipäivää, mutta kuka keksi ensimmäiset nykyisiä aakkosia muistuttavat kirjainjärjestelmät?

Aakkoset ovat arkipäivää, mutta kuka keksi ensimmäiset nykyisiä aakkosia muistuttavat kirjainjärjestelmät?

Shutterstock

Aakkoset ja kirjaimet liittyvät yhteen. Kirjaimille on luonteenomaista se, että ne vastaavat puhutun kielen äänteitä toisin kuin esimerkiksi hieroglyfit, jotka edustavat sanoja tai tavuja. Siten kielen kirjoittamiseen kirjaimin riittää noin 30 eri merkkiä satojen kuvien tai symbolien sijaan.

Ugaritissa käytetyt aakkoset ovat noin 3 500 vuoden takaa

Kirjainten alkuperästä on eri teorioita. Vanhimpina kirjaimina pidettiin pitkään kirjoitusmerkkejä, joita on käytetty nykyisen Syyrian alueella sijainneessa Ugaritissa. Vuonna 1929 tästä muinaiskaupungista löydettiin noin 3?500 vuotta vanhoja savitauluja, joihin oli kirjoitettu tekstiä 30 erilaisella kirjaimella.

Ei tiedetä varmasti, kuka on kaivertanut tekstin ja keksinyt aakkoston, mutta todennäköisesti niiden laatija on tuntenut useita tuon aikaisia kirjoitusmuotoja – muun muassa hieroglyfit.

Egyptiläiset kirjoitusmerkit olivat aakkosten edeltäjiä

Vuonna 1999 käsitys kirjainkirjoituksen historiasta muuttui. Tuolloin Yalen yliopiston egyptologit John ja Deborah Darnell löysivät Wadi el-Holin rotkosta Egyptistä kaksi kalkkikiveen kirjaimin kaiverrettua tekstiä. Tekstit on ajoitettu vuosille 1900–1800 eaa.

Erikoista teksteissä on se, että niitä ei laatinut Egyptin ylimystö vaan nykyisen Syyrian alueelta saapuneet seemiläiset siirtotyöläiset. He muokkasivat hieroglyfeistä yksinkertaiset aakkoset, joilla he kirjoittivat omaa seemiläistä kieltään. Vasta paljon myöhemmin, noin 700–100 eaa., roomalaiset kehittivät latinalaisen aakkoston, joka on nykyisen länsimaisen kirjaimiston perusta.