Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuka on keksinyt aakkoset?

Aakkoset ovat arkipäivää, mutta kuka keksi ensimmäiset nykyisiä aakkosia muistuttavat kirjainjärjestelmät?

Shutterstock

Aakkoset ja kirjaimet liittyvät yhteen. Kirjaimille on luonteenomaista se, että ne vastaavat puhutun kielen äänteitä toisin kuin esimerkiksi hieroglyfit, jotka edustavat sanoja tai tavuja. Siten kielen kirjoittamiseen kirjaimin riittää noin 30 eri merkkiä satojen kuvien tai symbolien sijaan.

Ugaritissa käytetyt aakkoset ovat noin 3 500 vuoden takaa

Kirjainten alkuperästä on eri teorioita. Vanhimpina kirjaimina pidettiin pitkään kirjoitusmerkkejä, joita on käytetty nykyisen Syyrian alueella sijainneessa Ugaritissa. Vuonna 1929 tästä muinaiskaupungista löydettiin noin 3?500 vuotta vanhoja savitauluja, joihin oli kirjoitettu tekstiä 30 erilaisella kirjaimella.

Ei tiedetä varmasti, kuka on kaivertanut tekstin ja keksinyt aakkoston, mutta todennäköisesti niiden laatija on tuntenut useita tuon aikaisia kirjoitusmuotoja – muun muassa hieroglyfit.

Egyptiläiset kirjoitusmerkit olivat aakkosten edeltäjiä

Vuonna 1999 käsitys kirjainkirjoituksen historiasta muuttui. Tuolloin Yalen yliopiston egyptologit John ja Deborah Darnell löysivät Wadi el-Holin rotkosta Egyptistä kaksi kalkkikiveen kirjaimin kaiverrettua tekstiä. Tekstit on ajoitettu vuosille 1900–1800 eaa.

Erikoista teksteissä on se, että niitä ei laatinut Egyptin ylimystö vaan nykyisen Syyrian alueelta saapuneet seemiläiset siirtotyöläiset. He muokkasivat hieroglyfeistä yksinkertaiset aakkoset, joilla he kirjoittivat omaa seemiläistä kieltään. Vasta paljon myöhemmin, noin 700–100 eaa., roomalaiset kehittivät latinalaisen aakkoston, joka on nykyisen länsimaisen kirjaimiston perusta.

Lue myös:

Egyptiläiset kirjoitusmerkit kalkkikivessä – aakkosten edeltäjät
Kielet

Aakkosten kirjainjärjestys vanhaa perua

0 minuuttia
Kielet

Pienaakkosia on mukava lukea ja kirjoittaa

0 minuuttia
Kielet

Kirjoitussuunta vakiintunut tapa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota