Uskomus: "Mies ei kestä kipua"

Koska naisten pitää sietää synnytystuskat, heillä on luonnostaan korkeampi kipukynnys kuin miehillä. Käsitys on yleinen mutta väärä, sillä tutkimus ei anna sille tukea.

myth 3 pain

VÄÄRIN

Sanotaan, että jos miesten pitäisi synnyttää, lasten teko loppuisi siihen, koska synnytys olisi liian tuskallinen kokemus miehille. Ajatus miesten kipuherkkyydestä on vanhaa perua, mutta sillä on melko vähän tekemistä tosi-asioiden kanssa. Useissa kokeissa on saatu pitäviä todisteita siitä, että miehet sietävät kovempaa kipua kuin naiset.

Miehet kestävät kipua paremmin

Esimerkiksi Oras Alabas brittiläisestä Leeds Metropolitan -yliopistosta osoitti vastikään yksinkertaisella kokeella, jossa painettiin tylpällä esineellä 124 koehenkilön peukalon ja etusormen väliä eri voimalla, että naiset alkavat pitää kasvavaa painetta kivuliaana aikaisemmin kuin miehet. Sama sukupuoliero on tullut esiin myös tutkimuksissa, joissa on selvitetty, kestävätkö miehet ja naiset eri tavalla kipua, joka johtuu vaikkapa sähköiskusta, kylmyydestä tai kuumuudesta.

Lähes poikkeuksetta miesten kipukynnys on todettu selvästi korkeammaksi kuin naisten. Lisäksi on havaittu, että miehet kestävät naisia pitempään jatkuvaa kipua, eli miehet sietävät paremmin pakotusta kuin naiset.