myth 10 parking

Uskomus 10: "Taskupysäköinti ei suju naisilta"

Monet miehet ovat sitä mieltä, että he osaavat pysäköidä paremmin kahden peräkkäisen auton väliin kuin naiset. Näin näyttää olevan.

keskiviikko 28. elokuuta 2013 teksti Carsten Nymann

OIKEIN

Usein kuullun väitteen mukaan taskupysäköinti on vaikeampaa naisille kuin miehille.

Miehet pysäköivät nopeammin ja tarkemmin

Kun asiaa tutkittiin 2010 Claudia Wolfin johdolla saksalaisessa Ruhrin yliopistossa, tulokset puhuivat sen puolesta, että asiassa on vinha perä. Audi A6 -henkilöautolla tehtyyn pysäköintikokeeseen osallistui 30 naista ja 35 miestä. Miehet onnistuivat taskupysäköinnissä keskimäärin 40 sekunnissa.

Naisten keskiarvo oli sen sijaan lähes minuutti. Lisäksi miehet paikoittivat auton taitavammin kadun reunaan ja koloon kuin naiset. Löytääkseen syyn miesten selvästi parempiin taskupysäköintitaitoihin tutkijat selvittivät, oliko koehenkilöiden tilantajussa selviä eroja. Testissä näiden piti hahmottaa kappaleen muodot eri suunnista. Miehet selvisivät kääntelytehtävästä naisia helpommin. Tulos voi ainakin osittain selittää sen, miksi naisten on niin usein miehiä vaikeampi pysäköidä auto taskuun.

Itseluottamuksen puute haittaa naisia

Lisäksi Wolfin tutkimus paljasti, että naisilla ei ole suuria luuloja paikoitustaidoistaan. Heidän tuntemansa arkuus ja epävarmuus saattavat johtaa siihen, että pysäköinti menee helposti sähläämiseksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: