Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lasimaljassa sekoitettiin esimerkiksi johanneksenleipäpuujauheesta ja hunajasta raskausarpisalvaa.

© KG/SCANPIX & NEW YORK PUBLIC LIBRARY/SCANPIX & ÄGYPTISCHES MUSEUM/UNIVERSITÄT BONN
Kulttuuri - Käyttäytyminen

Turhamaisuus ilmeni jo 7 000 vuotta sitten

Puuroa, pihkaa ja kärpäsen kakkaa. Kosmetiikka ja kauneudenhoitotuotteet tunnettiin jo tuhansia vuosia sitten. Tuotteiden ainesosien joukossa oli monenlaisia yllätyksiä.

Ihon-, kauneuden- ja hiustenhoitoaineita oli todennäköisesti käytössä jo ennen kalkoliittista kautta, joka alkoi noin 7 000 vuotta sitten.

Vanhimmat meikkaamiseen liittyvät arkeologiset löydöt ovat kuitenkin tuolta ajalta. Egyptistä on löydetty muun muassa meikkipaletteja, joissa valmistettiin vihreää ja mustaa luomiväriä.

Vuoteen 2000 eaa. mennessä faraoiden Egyptiin oli kehittynyt kukoistava kosmetiikkakulttuuri.

Kärpäsen kakkaa karvanpoistoon

Egyptiläiset eivät tyytyneet ainoastaan ehostamaan kasvojaan, vaan he myös hoitivat vartaloaan ihovoiteilla.

Lisäksi he saattoivat värjätä kämmenensä ja jalkapohjansa hennalla. Muinaisessa Egyptissä keksittiin estää kainaloita haisemasta kuivaa kasvirouhetta sisältävillä pusseilla, jotka imivät hikeä ja peittivät tuoksullaan hienhajun.

Ihokarvoja puolestaan poistettiin eräänlaisella kuumavahalla, joka sisälsi muun muassa kärpäsen kakkaa, pihkaa, kurkkua ja luujauhoa. Muinaiset egyptiläiset keksivät myös poski- ja huulipunan.

##

HAJUSTE KANELISTA JA VESILILJASTA

A) Egyptissä meikillä suojattiin ihoa auringonpaahteelta. Lääketiedettä käsittelevä Ebersin papyrus noin vuodelta 1550 eaa. antaa yli 100 silmävaivojen hoito-ohjetta. Silmänrajausaine lyijyhohteella saattoi myös torjua hyönteisiä.

B) Hajuvesipullot olivat esimerkiksi alabasterista tehtyjä pieniä taideteoksia. Suosittuja tuoksuja olivat susinum ja cyprinum. Toisessa oli vesililjankukkia ja kanelia, toisessa kardemummaa ja mirhamia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota