Turhamaisuus ilmeni jo 7 000 vuotta sitten

Puuroa, pihkaa ja kärpäsen kakkaa. Kosmetiikka ja kauneudenhoitotuotteet tunnettiin jo tuhansia vuosia sitten. Tuotteiden ainesosien joukossa oli monenlaisia yllätyksiä.

Lasimaljassa sekoitettiin esimerkiksi johanneksenleipäpuujauheesta ja hunajasta raskausarpisalvaa.

© KG/SCANPIX & NEW YORK PUBLIC LIBRARY/SCANPIX & ÄGYPTISCHES MUSEUM/UNIVERSITÄT BONN

Ihon-, kauneuden- ja hiustenhoitoaineita oli todennäköisesti käytössä jo ennen kalkoliittista kautta, joka alkoi noin 7 000 vuotta sitten.

Vanhimmat meikkaamiseen liittyvät arkeologiset löydöt ovat kuitenkin tuolta ajalta. Egyptistä on löydetty muun muassa meikkipaletteja, joissa valmistettiin vihreää ja mustaa luomiväriä.

Vuoteen 2000 eaa. mennessä faraoiden Egyptiin oli kehittynyt kukoistava kosmetiikkakulttuuri.

Kärpäsen kakkaa karvanpoistoon

Egyptiläiset eivät tyytyneet ainoastaan ehostamaan kasvojaan, vaan he myös hoitivat vartaloaan ihovoiteilla.

Lisäksi he saattoivat värjätä kämmenensä ja jalkapohjansa hennalla. Muinaisessa Egyptissä keksittiin estää kainaloita haisemasta kuivaa kasvirouhetta sisältävillä pusseilla, jotka imivät hikeä ja peittivät tuoksullaan hienhajun.

Ihokarvoja puolestaan poistettiin eräänlaisella kuumavahalla, joka sisälsi muun muassa kärpäsen kakkaa, pihkaa, kurkkua ja luujauhoa. Muinaiset egyptiläiset keksivät myös poski- ja huulipunan.

##

HAJUSTE KANELISTA JA VESILILJASTA

A) Egyptissä meikillä suojattiin ihoa auringonpaahteelta. Lääketiedettä käsittelevä Ebersin papyrus noin vuodelta 1550 eaa. antaa yli 100 silmävaivojen hoito-ohjetta. Silmänrajausaine lyijyhohteella saattoi myös torjua hyönteisiä.

B) Hajuvesipullot olivat esimerkiksi alabasterista tehtyjä pieniä taideteoksia. Suosittuja tuoksuja olivat susinum ja cyprinum. Toisessa oli vesililjankukkia ja kanelia, toisessa kardemummaa ja mirhamia.